Кардамонов хляб с шамфъстък и тиквени семки

за 1 брой, 80 мин

Кухня
15:32 - 20 Май 2019
2000
Кардамонов хляб с шамфъстък и тиквени семки

Продукти

350 г бяло брашно

150 г лимец брашно

1 кубче прясна мая или 2 пак. суха мая

1 ч.л. захар

2 ч.л. сол

1 щипка кардамон на прах

70 г ядки шамфъстък

30 г тиквени семки

2 с.л. орехово олио или друго – може зехтин

малко брашно за поръсване и масло за намазване

 

Приготвяне

Маята се разбърква с 250 мл хладка вода и със захарта. 

Смесват се брашната, солта, кардамонът и ореховото олио.

Добавя се маята и се омесва с куките на миксера или на ръка гладко тесто. Накрая се добавят нарязаните едро шамфъстък и тиквени семки.

Оставя се покрито да втаса на топло около 45 мин. - докато си удвои обема.

Размесва се и се оформя на продълговат или кръгъл хляб. Слага се в намазнена форма. Покрива се и се оставя отново да втаса около 30 мин.

На дъното на фурната се поставя купа с вода. Хлябът се пече в загрята фурна на 200 градуса 50-60 мин.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.