Кардамонов хляб с шамфъстък и тиквени семки
за 1 брой, 80 мин
Продукти
350 г бяло брашно
150 г лимец брашно
1 кубче прясна мая или 2 пак. суха мая
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
1 щипка кардамон на прах
70 г ядки шамфъстък
30 г тиквени семки
2 с.л. орехово олио или друго – може зехтин
малко брашно за поръсване и масло за намазване
Приготвяне
Маята се разбърква с 250 мл хладка вода и със захарта.
Смесват се брашната, солта, кардамонът и ореховото олио.
Добавя се маята и се омесва с куките на миксера или на ръка гладко тесто. Накрая се добавят нарязаните едро шамфъстък и тиквени семки.
Оставя се покрито да втаса на топло около 45 мин. - докато си удвои обема.
Размесва се и се оформя на продълговат или кръгъл хляб. Слага се в намазнена форма. Покрива се и се оставя отново да втаса около 30 мин.
На дъното на фурната се поставя купа с вода. Хлябът се пече в загрята фурна на 200 градуса 50-60 мин.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.