Кардиолог от ИСУЛ: При нас умря млад човек с фалшив сертификат за ваксина

9 от 10 интубирани заради ковид у нас срещат смъртта

Топ
13:45 - 25 Ноември 2021
4216
Кардиолог от ИСУЛ: При нас умря млад човек с фалшив сертификат за ваксина

„При нас почина пациент във възрастовата група 20-29 години с фалшив сертификат, без заболявания. Недопустимо е фалшифицирането на сертификатите – това е гавра“, разкри известния кардиолог от столичната болница ИСУЛ "Царица Йонна" д-р Людмил Шопов. Пред БНР той каза, че всеки ден се изписват по 10-12 пациенти, а леглата им се заемат мигновено. 

"Имаме 100 легла за средно тежки случаи и 20 интензивни. Последните не остават празни. А лекарите са изтощени до крайност. Ситуацията сега е доста по-тежка.

При нас в ковид отделенията работят кардиолози, нефролози, лъчетерапевти, травматолози и реаниматори. Но те не са достатъчни, а трябва да ги лекуват пулмолози и инфекционисти.

През цялото на време на пандемията мога да обобщя, че като осигуреност сме били почти винаги на ръба. И като количества кислород, ремдесивир, който все не достига, да не говорим, че се оказа и не толкова ефективен", добави той. 

И разкри още, че е бил уплашен да не стане авария на кислородна инсталация в страната заради огромното количество използвани бутилки за лечение на болните от последната вълна. 

"Защото тежко болните пациенти имат нужда да стоят с дни на кислород, а не както преди пандемията – по два дни.

И да, хората имат непрекъснато забележки, някои от тях не могат да издържат толкова време с апарата, оплакват се, критикуват ни – но друг начин няма – иначе трябва да ги интубираме. А това не е по-добрият вариант за крайния изход“, каза д-р Шопов.

„9 от 10 интубирани загиват, потвърди и доц. Михаил Околийски. Затова е крайно наложително психолози да работят с медицинските работници.