Карфиол гретен с бадеми
за 2 порции, 35 мин
Кухня
13:51 - 20 Януари 2021
2511
Продукти
1 глава карфиол - около 400 г
250 мл течна сметана за разбиване или прясно мляко
сол, черен пипер, индийско орехче
30 г жълто сирене по избор – може кашкавал
20 г нарязани бадеми или други ядки
5 стръка кервел или листенца целина
Приготвяне
Карфиолът се сварява цял в подсолена вода за 8-10 мин.
Сметаната се вари на тих огън, докато се сгъсти - намалее наполовина. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.
Добре отцедената глава карфиол се слага в по-дълбока тавичка и се залива със сметаната. Поръсва се с настърганото жълто сирене.
Пече се в загрята фурна на 220 градуса 12-15 мин.
Бадемите се запичат на сух тиган и се оставят да изстинат. Смесват се с наситнения кервел или целина и се поръсва карфиолът.