Карфиол гретен с бадеми

за 2 порции, 35 мин

Кухня
13:51 - 20 Януари 2021
2511
Карфиол гретен с бадеми

Продукти

1 глава карфиол - около 400 г

250 мл течна сметана за разбиване или прясно мляко

сол, черен пипер, индийско орехче

30 г жълто сирене по избор – може кашкавал

20 г нарязани бадеми или други ядки

5 стръка кервел или листенца целина

 

Приготвяне

Карфиолът се сварява цял в подсолена вода за 8-10 мин.

Сметаната се вари на тих огън, докато се сгъсти - намалее наполовина. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.

Добре отцедената глава карфиол се слага в по-дълбока тавичка и се залива със сметаната. Поръсва се с настърганото жълто сирене.

Пече се в загрята фурна на 220 градуса 12-15 мин.

Бадемите се запичат на сух тиган и се оставят да изстинат. Смесват се с наситнения кервел или целина и се поръсва карфиолът.