Къри нахут със спанак и чили
за 4 порции, 55 мин
Продукти
250 сух нахут
2 главички шалот или 1 глава от едрия лук
1 чили чушле
2 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. къри на прах
100 мл зеленчуков бульон
сол, черен пипер и смлян кимион
100 г спанак
1 с.л. лимонов сок
Приготвяне
Нахутът се накисва за няколко часа. Отцежда се и сe сварява в нова вода на тих огън за около 45 мин.
Обеленият лук се нарязва на фини пръстени. Лютото червено чушле се разполовява по дължина, маха се семето и се нарязва на дребно. Заедно се запържват в зехтина или олиото за 2-3 мин. Поръсва се с кърито и се разбърква.
Деглазира се с бульона - да кипне силно, и се подправя със сол, черен пипер и кимион.
Маха се от котлона и се прибавя спанакът. Смесва се с отцедения сварен нахут. Подправя се с лимонов сок.
По същия начин може да се приготви и сварен боб.