Къри нахут със спанак
за 4 порции, 55 мин
Продукти
250 нахут
1 глава лук
1 малко червено люто чушле или парче сладка червена чушка
2 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. къри на прах
100 мл зеленчуков бульон
сол, черен пипер и смлян кимион
100 г спанак
1 с.л. лимонов сок
Приготвяне
Нахутът се накисва за няколко часа. Отцежда се и се сварява в нова вода на тих огън за около 45 мин. Може да се използва готов сварен нахут от консерва.
Лукът се нарязва на фини пръстени. Лютото червено чушле се разполовява по дължина, маха се семето и се нарязва на дребно.
Запържват се в зехтина или олиото 1-2 мин. Поръсва се кърито и се разбърква.
Деглазира се с бульона да кипне силно и се подправя със сол, черен пипер и кимион.
Слага се спанакът и се разбърква само да се слегне.
Смесва се с отцедения нахут. Подправя се с лимоновия сок.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.