Карл Нехамер ще е новият канцлер на Австрия

Той стана депутат през 2017 г. и министър на вътрешните работи през януари 2020 г.

ЕС
14:18 - 03 Декември 2021
2587
Карл Нехамер ще е новият канцлер на Австрия

Управляващата партия в Австрия Народна партия избра вътрешния министър Карл Нехамер да ръководи консервативния лагер и страната, след като шокиращата оставка на бившия канцлер Себастиан Курц като председател на партията предизвика нови политически сътресения.

"Исках да обявя, че днес бях единодушно избран от ръководството на Народната партия за председател на партията и в същото време като кандидат за канцлер", каза Нехамер пред репортери.

Заседанието на ръководството на партията дойде ден след като Курц, замесен в корупционен скандал, обяви, че напуска поста си като партиен шеф.

Александер Шаленберг, който пое поста канцлер през октомври, също вчера обяви, че е готов да подаде оставка, тъй като "постовете на канцлер и председател на партията... трябва бързо да бъдат поети от едно и също лице".

Сега президентът на Австрия ще трябва да приеме номинацията на Нехамер и да го назначи, но това е общо взето формалност.

Обявлението на Курц, че ще напусне политиката, за да посвети време на семейството си, особено на новородения си син, дойде само два месеца след като той подаде оставка като канцлер.

Това последва замесването му в корупционен скандал, сривайки грандиозна кариера, която го превърна в най-младия демократично избран глава на правителство в света през 2017 г. само на 31 години.

Освен името на Нехамер, консервативната партия номинира и нови лица за няколко други портфейла, каза вътрешният министър. Това включва нов финансов министър, след като съюзникът на Курц Гернот Блумел също подаде оставка вчера.

Роден във Виена през 1972 г., Нехамер работи в армията няколко години, преди да стане съветник по комуникациите.

Той стана депутат през 2017 г. и министър на вътрешните работи през януари 2020 г. и се сблъска с първата джихадистка атака в Австрия, при която загинаха четирима души.

Министерството на вътрешните работи беше силно критикувано, че не е успяло да наблюдава австрийския въоръжени мъж, отговорен за убийствата, въпреки че е било предупреден за опасността.

Скандалът със свалянето на Курц избухна в началото на октомври, когато прокурорите разпоредиха нападения в канцеларията и финансовото министерство.

Те разследват твърдения, че най-близкото обкръжение на Курц е използвало публични пари, за да плаща за анкети, насочени към повишаване на имиджа му и осигуряване на положително отразяване в един от най-големите таблоиди в страната.

Курц отрече да е извършил престъпление, заявявайки, че се надява да има ден в съда, за да докаже своята невинност.

Курц, който сега е на 35, извоюва контрола над OeVP през 2017 г. и с твърдата си позиция по отношение на имиграцията го доведе до две изборни победи.

Първата коалиция на OeVP с крайнодесните се разпадна през 2019 г., когато нейният младши партньор беше погълнат от корупционен скандал, което доведе до нови избори.

Те върнаха Курц като канцлер, този път оглавявайки администрация със Зелените.