Кърмещата Богородица лекува рак

Само в русенското Пепелина и в криптата на „Ал. Невски” има такива икони

Мистика
11:01 - 02 Август 2019
12811
Кърмещата Богородица лекува рак

Най-рядкото изображение на Божията Майка е това на Млекопитателница. В него Богородица е показана как кърми Младенеца и естествено се вижа едната й гърда. Сам по себе си този факт влиза в противоречие с тясно религиозния канон, който не допуска голатата и плътта да излязат на показ. Кърмещата Богородица е едно от малкото изключения и единственото за женски образ в каноничната живопис.

Две икони на Божията Майка, която кърми Младенеца, има в България. Според експерти броят им е 4, но най-известните са в криптата на храм-паментика Александър Невски и в музея на Русенската митрополия. Иконата в Русе е всъщност стара възрожденска икона от русенското село Пепелина. Открита е от телевизионен екип и реставрирана с благословията на русенския митрополит Неофит, който сега е патриарх на православните българи.

Повече от век чудотворното изображение прекарва в красивата, но затворена селска църква. Уникалната Богородица Млекопитателница с Младенеца е нарисувана от тревненския зограф Цаню Захариев, работил в края на 19-тото столетие в Североизточна България. Според легендата майсторът, изработил сребърния обков на иконата, порязал сериозно двете си ръце, но когато се помолил на Божията Майка, ръцете му оздравели и той довършил обкова. Почти веднага след „откриването” на иконата Богородица Млекопитателница в село Пепелина десетки хора от русенско и Североизточна България започват да се стичат и да й се покланят. Така се разнася и славата на възрожденското изображение като чудотворно. Според свидетелствата на служители в Русенската митрополия болни хора идват, за да се преклонят пред иконата и да се помолят за здраве. Болните бързо оздравявали и дори носели документи от лекари, с които да покажат, че са напълно излекувани. Сред случаите на излекувани има и такива, които са били болни от рак и на хора с проблеми със сърцето, получили облекчение.

Заради чудотворната икона в Русе пристигат и много румънци, за да потърсят лек от Божията майка. След време някои от тях се връщат, за да потвърдят и да благодарят на Богородица Млекопитателница, че вече нямат ракови клетки и живеят нормален живот. А само допреди няколко години тази икона рядко е показвана заради разголената гръд на Света Богородица. Свещениците смятали, че това ще съблазнява миряните. Поповете обаче съветват пред тази икона жените да се молят за скорошно зачатие, за успешно протичане на бременността и благополучно раждане, както и за здравето на детето, и за неговото развитие.  В християнството на тази икона се приписва по-значителна роля. Изображението на кърмящата Богородица се отъждествява с духовното просвещение на човека. Благодатното майчино мляко дава на децата жизнена сила и също така Божието слово прониква в нас чрез искрена молитва и приближава към придобиване на благодат. Пред тази икона се отправя молитва за укрепление на вярата и за духовно усъвършенстване.