Картофена супа със сирене и девесил
за 4 порции, 45 мин
Кухня
08:54 - 15 Юни 2021
4139
Продукти
500 г картофи
100 г глава целина
2 глави лук
20 г масло
100 мл бял вермут или бяло вино
750 мл зеленчуков бульон
3 клонки девесил
сол, черен пипер
див лук или зелените пера на пресен лук
100 г бяло саламурено сирене
Приготвяне
Картофите и целината се обелват и се нарязват на парчета.
Обеленият лук се наситнява и се сотира за кратко в разтопеното масло.
Прибавят се картофите и целината и се задушава още малко – 2-3 мин.
Деглазира се с вермута и ври 2 мин. на по-силен огън. Сипва се бульонът и се готви на тих огън около 20 мин.
Супата се пасира, овкусява се със сол и черен пипер.
Поръсва се с листенца девесил, с нарязания на дребно зелен лук и с натрошеното бяло сирене.