Картофена супа със сирене и девесил

за 4 порции, 45 мин

Кухня
08:54 - 15 Юни 2021
3864
Картофена супа със сирене и девесил

Продукти

500 г картофи

100 г глава целина

2 глави лук

20 г масло

100 мл бял вермут или бяло вино

750 мл зеленчуков бульон

3 клонки девесил

сол, черен пипер

див лук или зелените пера на пресен лук

100 г бяло саламурено сирене

 

Приготвяне

Картофите и целината се обелват и се нарязват на парчета.

Обеленият лук се наситнява и се сотира за кратко в разтопеното масло.

Прибавят се картофите и целината и се задушава още малко – 2-3 мин.

Деглазира се с вермута и ври 2 мин. на по-силен огън. Сипва се бульонът и се готви на тих огън около 20 мин.

Супата се пасира, овкусява се със сол и черен пипер.

Поръсва се с листенца девесил, с нарязания на дребно зелен лук и с натрошеното бяло сирене.