Кастата на Тръмпанарите

Отгледан в олигархично семейство, наследник на крупен строителен предприемач с доказани връзки с мафията, Доналд от млад се учи как да източва обществени ресурси и да влиза от фалит във фалит, но винаги да излиза със сух перчем

Коментар
14:08 - 31 Май 2024
5903
Кастата на Тръмпанарите

Доналд Тръмп е първият ОСЪДЕН американски президент. Опитайте да осъзнаете този факт. Това е един от влиятелните и могъщи олигарси в света. Човек с огромна власт, зад когото стоят интереси, чиито мащаби дори ни е трудно да си представим.
И беше осъден за измами, безапелационно.

Но Тръмп е нещо повече от това. Той е гербът на цяла една каста съвременни господари, които са правени по калъп, без значение къде се намират.
Кастата на тръмпанарите.

Отгледан в олигархично семейство, наследник на крупен строителен предприемач с доказани връзки с мафията, Доналд от млад се учи как да източва обществени ресурси и да влиза от фалит във фалит, но винаги да излиза със сух перчем. Подобно на него, тръмпанарите по света биват хранени със златни лъжици от ранна възраст и наследяват ресурси и обвързаности, които ги издигат бързо на върха на обществените пирамиди.

Тръмп е примитивен самец, без особен интелект и с повърхностни познания за света, но с много добър усет за публично поведение. Словата му са плиткоумни, но гръмки, обещанията - щедри до безсмисленост. Овластените тръмпанари навсякъде по света са подобни “мъжкари” - свикнали да обяздват по еднакво безпардонен начин жени, партии, медии.

В САЩ, подобно на всяко друго място по света, е пълно с равни в своята обикновеност люде, за които животът хич не е толкова цветен, а ценностите са принизени - заради битови или интелектуални недоимъци. Тези хора, където и да са по земното кълбо, изпитват влечение към Тръмп и тръмпанарите, по една основна причина:

Те припознават в тръмпанарите свое отражение, само че успяло в живота.
И тук именно е разковничето - Тръмп, подобно на всяко негово подобие, е УСПЯЛ, ЗАЩОТО НЕ СА ГО ХВАНАЛИ.

Е, сега го хванаха, макар и само за ръбчето на перчема. И да, американската правосъдна система е съвършена само във филмите, но въпреки това я има.
В периферията на модерната демокрация (да, говоря и за България) тръмпанарите не просто не биват съдени, те не стигат до съдебно производство дори - защото притежават всички правосъдни лостове, с които демократичният ред може да действа - полиция, прокуратура, съд.

Присъдата на Тръмп трябва да е сериозна камбана, която да забие в главите на всички съвременни общества. Докато не освободим правосъдните си системи, тръмпанарите ще са най-успелите в живота.

Текстът е на писателя и член на "Замунда банана бенд" Радослав Бимбалов. От фейсбук.