Каталунска рибена супа с морски дарове
за 4 порции, 40 мин

Продукти
1 глава лук
1 стрък праз
1 с.л. зехтин
1-2 скилидки чесън
400 г белени домати - може от консерва
100 мл бяло вино
250 г микс морски дарове
250 г филе риба по избор
сол, черен и бял пипер
1 щипка шафран
1 ч.л. едър червен пипер – може лют
2 с.л. херес - шери или друг ароматен алкохол по избор
Приготвяне
Обелените лук и чесън се наситняват и се запържват за кратко в загретия зехтин. Добавя се нарязаният на пръстенчета праз и се задушава още малко. Прибавят се доматите – цели или нарязани.
Оставя се да кипне и се сипва бялото вино. Прибавят се морските дарове. Подправя се със сол, черен пипер, шафрана и червения пипер. Къкри под капак 10 мин.
Добре подсушеното рибно филе се нарязва на хапки и се овкусява със сол, бял пипер и хереса. Добавя се към супата и се готви още 7 мин.