Катар обяви край на патовото положение със Саудитска Арабия

Рияд изглежда по-отворен от някои свои съюзници, които се противопоставиха на помирение

Свят
15:27 - 16 Декември 2019
1286
Катар обяви край на патовото положение със Саудитска Арабия

Външният министър на Катар обяви, че неотдавнашните преговори са прекъснали продължителното патово положение със Саудитска Арабия и че Доха ще проучи исканията на своите противници от Персийския залив, но не и да обърне гръб на съюзника си Турция, съобщава "Ройтерс".

При продължаващия от две години и половина спор между арабските страни, които са съюзници на САЩ, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатическите и търговските отношения с Катар заради твърдения, че той подкрепя тероризма. Доха отрича обвинението и посочва, че ембаргото подкопава суверенитета на емирството.

"Сложихме край на патовото положение, при което нямаше никаква комуникация, за да започнем да разговаряме със саудитците", разкри Шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани.

"Искаме да разберем оплакванията. Искаме да ги проучим и да ги оценим и да разгледаме решенията, които могат да ни предпазят в бъдеще от каквато и да е друга потенциална криза", каза той, без да споменава каквито и да е евентуални отстъпки.

Бойкотиращите страни поставиха 13 искания, включително затваряне на телевизия "Ал Джазира", затваряне на турска база, отслабване на връзките с Иран и прекъсване на връзките с египетското радикално ислямистко движение "Мюсюлманско братство".

Шейх Мохамед, който посети Рияд през октомври в контекста на намеци за размразяване на отношенията, отрече Катар да има преки връзки с "Мюсюлманско братство", което другите страни наричат терористична организация.

Той също така каза, че Доха няма да промени отношенията си с Анкара, за да разреши спора.

"Всяка страна, която се отвори за нас и ни помогна по време на кризата ни, ще им останем благодарни... и никога няма да им обърнем гръб", настоя той.

Турция първоначално изпрати войски, военно оборудване, храна и вода на малкия, но богат Катар.

Саудитските власти изтъкват, че исканията им не са променени, но два източника, запознати с преговорите, са заявили, че Рияд вече очаква Доха да прекъсне отношенията си с Турция или да закрие "Ал Джазира", която арабски владетели обвиняват Катар, че използва като инструмент да ги атакува.

Един от тези източници и двама дипломати в региона са заявили, че Доха иска Саудитска Арабия да възстанови достъпа до въздушното си пространство за полети и да отвори отново единствената сухопътна граница на Катар.

Запитан колко време ще отнеме решението, Шейх Мохамед изтъкна: "Смятаме, че все още сме в много ранен етап. Това, което се случи през последните две години и половина, беше много и според мен има нужда от известно време за възстановяване на доверието."

Западен дипломат в Доха заяви, че скорошните контакти показват "светлина в края на тунела", но "най-малкият проблем може да ги разруши".

Рияд изглежда по-отворен от някои свои съюзници, които се противопоставиха на помирение.

Премиерът на Катар присъства на срещата на високо равнище на арабските страни в Персийския залив в Рияд миналата седмица, като това беше най-високото представителство на Катар от 2017 г. насам.