Киберпрестъпници от Иран са взели на мушка Камала Харис и Доналд Тръмп

Топ
08:37 - 15 Август 2024
826
Киберпрестъпници от Иран са взели на мушка Камала Харис и Доналд Тръмп

Компанията "Гугъл" обяви днес, че киберпиратска група, свързана с Иран и наречена APT42, е взела на прицел предизборите кампании на Камала Харис и на Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

"През май и през юни APT42 атакува личните пощенски акаунти на дузина лица, свързани с президента Джо Байдън и с бившия президент Доналд Тръмп, в това число и на чиновници, настоящи и бивши, на американското правителство и на хора, асоциирани с респективните предизборни кампании", заяви "Гугъл".

Компанията е блокирала многократни опити на групата APT42 влезе в пощите на засегнатите лица, но атаката продължава.

Експертите по киберсигурност на "Гугъл" ще продължат да наблюдават опитите на APT42. Според тях киберпиратите използват познати техники - влизане в контакт с жертвите си, представяйки се като журналисти, например, а после изпращане на фишинг имейл с фалшиви линкове, чрез които да бъде осигурен достъпът до пощите на хората, попаднали в капана.

Групата APT42 е асоциирана с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, според "Гугъл". Компанията предупреждава, че пиратите са взели на прицел и високопоставени потребители от Израел и САЩ, по-специално правителствени отговорни лица, дипломати или изследователи.

Екипът на кампанията на кандидата за президент на Демократическата партия Камала Харис заяви във вторник, че е станал мишена на чуждестранни хакери. Ден по-рано САЩ предупредиха Иран за последиците от намесата в президентските избори в САЩ, след като предизборният екип на Доналд Тръмп заяви, че е бил хакнат, обвинявайки "чуждестранни източници".

В събота екипът на Тръмп намекна, че Иран стои зад хакерската атака, която е изпратила на журналисти вътрешна комуникация и досие на Джей Ди Ванс, кандидат-президента на Тръмп.

В петък "Майкрософт" публикува доклад, в който се посочва, че Иран е увеличил усилията си за всяване на смут в американските избори на 5 ноември, като е използвал сайтове за фалшиви новини, кибератаки и хакерски атаки.

През 2016 г. Доналд Тръмп, кандидат на президентските избори срещу Хилъри Клинтън, беше критикуван, че е насърчил Русия да хакне имейлите на демократката, за да намери тези, които са били изтрити. 

Американското разузнаване беше стигнало до заключението, че Русия е повлияла на изборите през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп, което републиканецът отхвърля.