Киев не вижда заплаха от Беларус

Русия доминира в отношенията с Лукашенко

Топ
22:03 - 01 Ноември 2023
2301
Киев не вижда заплаха от Беларус

Непосредствена заплаха от ново нападение срещу Украйна от беларуска посока няма, тъй като оперативната обстановка в района не се е променила съществено.

Това каза Андрий Юсов, говорител на военното разузнаване на Украйна, цитиран от "Укринформ".

"Ситуацията там не се е променила в световен мащаб. Няма заплаха от нападение от Беларус в близко бъдеще, докато няколко руски източници твърдят обратното", каза Юсов.

Той увери, че границата с Беларус се наблюдава активно и отбраната в региона се укрепва. Цялостната ситуация по беларуската ос остава под пълен контрол, увери говорителят на разузнаването.

Русия и Украйна са заключени в безизходица във войната си и трябва да седнат и да преговарят за край на конфликта. Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко в края на октомври. 

"Има достатъчно проблеми и в двете страни и като цяло ситуацията сега е сериозно задънена: никой не може да направи нищо и съществено да укрепи или да подобри позицията си", обясни той.

Лукашенко, който предостави територията на страната си като стартова площадка за пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна през 2022 г., изтъкна, че исканията на Украйна, Русия да напусне нейната територия, трябва да бъдат решени на масата за преговори, "за да не умира никой".

Оттогава Беларус и Русия проведоха множество съвместни военни учения, а през юни Лукашенко позволи страната му да бъде използвана като база за ядрените оръжия на Москва - ход, който беше остро разкритикуван от Запада.

Освен това беларуският лидер често се среща с руския президент Владимир Путин.

Русия и Беларус са свързани в т.нар. "съюзна държава", в която Москва е доминиращият играч.