Кифлички с круша и бразилски орех

за 12 броя, 75 мин

Кухня
09:07 - 23 Август 2020
2696
Кифлички с круша и бразилски орех

Продукти

За плънката:

30 г масло, 2 с.л. захар, 1 щипка счукан карамфил, 100 г бразилски орехи, 1 ч.л. канела, 1 голяма круша, 1 с.л. лимонов сок.

За тестото:

20 г прясна мая или 1 пак. суха, 50 г захар, 40 г масло, 100 мл прясно мляко, 300 г брашно, 1 щипка сол, 1 яйце, малко брашно за поръсване и масло за намазване.

 

Приготвяне

Плънката:

Разбъркват се на крем маслото, захарта, канелата или карамфилът.

Крушата се срязва на четвъртинки, изчиства се семето и се нарязват напречно на тънки филийки.

Смесва се веднага с лимоновия сок.

Бразилските орехи се натрошават на едро и се смесват с 1 с.л. от масления крем.

Тестото:

Маята се натрошава и се поръсва с 1 с.л. захар. Маслото леко се разтопява, дръпва се от котлона и се сипва в прясното мляко. Добавят се солта, яйцата, останалата захар и маята. Разбърква се на гладка смес и се замесва тесто, като постепенно се добавя брашното. Покрива се и се оставя да втаса на топло за около 30 мин., докато обемът се удвои.

Тестото се премесва и се оформя върху набрашнена повърхност на правоъгълник около 40 на 20 см.

Долната надлъжна страна се намазва с останалия маслен крем. Върху него се подреждат парченцата круша. Навива се на руло и се нарязва на 12 парчета напречно.

Обръщат се на широката си част и се разпределя в тях маслото с бразилските орехи. Подреждат се на разстояние в тава с намазнена хартия за печене.

Покриват се и се оставят отново да втасат за около 30 мин.

Пекат се в предварително загрята умерена фурна 15-20 мин.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.