Кифлички с круша и бразилски орех
за 12 броя, 75 мин
Продукти
За плънката:
30 г масло, 2 с.л. захар, 1 щипка счукан карамфил, 100 г бразилски орехи, 1 ч.л. канела, 1 голяма круша, 1 с.л. лимонов сок.
За тестото:
20 г прясна мая или 1 пак. суха, 50 г захар, 40 г масло, 100 мл прясно мляко, 300 г брашно, 1 щипка сол, 1 яйце, малко брашно за поръсване и масло за намазване.
Приготвяне
Плънката:
Разбъркват се на крем маслото, захарта, канелата или карамфилът.
Крушата се срязва на четвъртинки, изчиства се семето и се нарязват напречно на тънки филийки.
Смесва се веднага с лимоновия сок.
Бразилските орехи се натрошават на едро и се смесват с 1 с.л. от масления крем.
Тестото:
Маята се натрошава и се поръсва с 1 с.л. захар. Маслото леко се разтопява, дръпва се от котлона и се сипва в прясното мляко. Добавят се солта, яйцата, останалата захар и маята. Разбърква се на гладка смес и се замесва тесто, като постепенно се добавя брашното. Покрива се и се оставя да втаса на топло за около 30 мин., докато обемът се удвои.
Тестото се премесва и се оформя върху набрашнена повърхност на правоъгълник около 40 на 20 см.
Долната надлъжна страна се намазва с останалия маслен крем. Върху него се подреждат парченцата круша. Навива се на руло и се нарязва на 12 парчета напречно.
Обръщат се на широката си част и се разпределя в тях маслото с бразилските орехи. Подреждат се на разстояние в тава с намазнена хартия за печене.
Покриват се и се оставят отново да втасат за около 30 мин.
Пекат се в предварително загрята умерена фурна 15-20 мин.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.