Кипър е на първо място в ЕС по затлъстяване при децата

Новини
21:48 - 22 Октомври 2022
2495
Кипър е на първо място в ЕС по затлъстяване при децата

Кипър оглавява отрицателна европейска класация, като е на първо място в ЕС по затлъстяване при децата по всички показатели. Това показват международни изследвания, които бяха представени на дискусия в парламента.

Лекари и специалисти настояват за спешни мерки и превантивни програми за защита на детското здраве.
 
Всяко второ кипърче на възраст от 7 до 9 години е със затлъстяване, от него са засегнати 35% от всички деца до 18-годишна възраст. Това сочат резултатите за миналата година, които се очаква да бъдат надхвърлени през тази година.

Кипър е изправен пред огромен здравен проблем с наднорменото тегло при децата, който се потвърждава от национални, международни и европейски проучвания, заявиха депутати, представители на министерствата на здравеопазването и на образованието, лекари на проведената дискусия.

Около половината (от 40% до над 60%) от затлъстелите деца в училищна възраст са утрешните възрастни със затлъстяване, със съпътстващите ги сериозни заболявания като диабет и сърдечносъдови увреждания, предупредиха лекарите.

Прилаганите в момента превантивни програми за детското здраве не действат ефективно, бе отчетено на срещата. Участниците в нея настояха министерствата на здравеопазването и на образованието да засилят дейността си за насърчаване на здравословното хранене и физическата активност на децата, обхващайки всички нива на образователната система в страната.