Кирил Петков потвърди: Предлагам Тагарев за нов военен министър

Политика
17:18 - 28 Февруари 2022
3619
Кирил Петков потвърди: Предлагам Тагарев за нов военен министър

Оставката на отбранителния министър Стефан Янев е била потвърдена на заседанието на Министерския съвет. А новият военен министър по предложение на Кирил Петков, отново от квотата на Продължаваме промяната, ще е проф. Тодор Тагарев. Останалите 3 политически сили в коалицията обаче също ще могат да направят номинации, стана ясно от думите на премиера Кирил Петков след заседанието на МС. Той каза, че всички кандидатури на партньорите в управленския съюз ще бъдат внимателно обсъдени. 

Петков заяви, че позиция на снишаване, на преклонена глава, която сабя не я сече, не работи за националния интерес на България. "Никой оттук нататък не може да ни чертае на някаква салфетка. Ние сме независима страна и можем да решим сами каква да е съдбата на страната. Имаме пълната свобода да говорим в един глас с всички страни-чпенки на ЕС", коментира министър-председателят. 

По повод предоставянето на бойна техника от наша страна на Украйна, Петков уточни, че България няма да дава никакви военни самолети. "Имаме малко на брой летящи самолети и проблеми с частите им за доставяне. И без това ни липсват самолети. Другата фалшива новина е, че сме щели да пращаме български войски в Украйна. Това са абсолютни глупости. Никой от ЕС или НАТО не е дори предлагал за някой да ходи в Украйна. Това са странни опорки на някакви сайтове", отсече той. 

"След вчерашното изказване на Путин, че би бил готов да вдигне готовността на ядреното си оръжие, което само по себе си е безумно, ние, правителството, надяваме се, че няма такъв риск и това е само стратегическо сплашване, но не можем да останем безучастни и проверихме резервите на йодни таблетки и видяхме, че има такива с изтекъл срок на годност", коментира Петков. И гарантира, че ще се подменят. 

Част от сигналната система на България също не работи, разкри премиерът, затова се подготвя спешният й ремонт. 

"Виждам как един диктатор в Москва е взел едни грешни решения така, че сега 18-годишни момчета да се бият помежду си. И никой не говори срещу руския народ, аз самият имам много руски приятели", повтори премиерът. 

190 души са в автобусите от Киев в момента и "зеленият" коридор се осъществи, съобщи още Петков и похвали МВнР и Служба "Военно разузнаване" за осигуряването на евакуацията на нашенците. Част от тях са прекарали нощта в мазето на посолството. 

Очаквайте подробности!