Кирил Петков: Прави бяхме за Лавров, не сме виновни за "Капитан Андреево"

Политика
17:01 - 07 Юни 2022
3273
Кирил Петков: Прави бяхме за Лавров, не сме виновни за "Капитан Андреево"

"Оттук нататък ние няма да бъдем тези, които нелегално да пускаме нечии външни министри, само защото те си мислят, че имат правото. Има си закон и правила. България ще ги следва", това заяви премиерът Кирил Петков пред медиите по повод осуетения полет на руския външен министър Сергей Лавров в Сърбия заради отказа на България, Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета на дипломата.

Иначе премиерът отдели по-голямата част от изявлението си на опит да защити действията на ръководството на БАБХ на "КАпитан Андреево", където вече от седмици цариу тотален хаос след отнеманетои на лиценза за фитосанитарен контрол на "Евролаб 2011".
 
“В тази лаборатория на някои от местата не беше стъпвал човек. Лабораторията за животни нямаше една сламка на пода. С други думи, бяха едни фиктивни лаборатории една голяма част от тях, които бяха там само за да контролират границата и вноса, кой да влиза и кой да излиза”, обясни той в Садово.

Това твърдение обаче е доста съмнително, защото премиерът явно не е наясно с фактологиятъа. Въпросната лаборатория не извършва анализ на продукти от животински произход, а само изследва пестицидите на влизащите от Турция плодове и зеленчуци. Освен това внос на животни от южната ни съседка няма от 10 години заради европейски ограничения. Посоката на движение е точно обратно - от България към Турция. Така, че няма как да има “сламка на пода”. 

Освен това всички действия в лабораторията са се извършвали по указания и контрол на инспектори от държавната БАБХ.