Кирил Петков: Приехме безпрецедентен бюджет на инвестициите (НА ЖИВО)

Икономика
14:20 - 31 Януари 2022
3227
Кирил Петков: Приехме безпрецедентен бюджет на инвестициите (НА ЖИВО)

Правителството на Кирил Петков опече бюджета за 2022 г. "Това е бюджет на инвестициите. 5,8% от БВП са предвидени за инвестиции. Дефицитът без ковид мерките ще е само 2,5%, а с тях е заложен до 4,1 на сто. Това означава, че изцяло се покриват инвестициите. "Тази година ще инвестираме много категорично и сериозно, като вдигаме процента драстично и безпрецедентно. 8,2 милиарда в капиталови инвестиции!", обяви Петков на брифинг в МС. 

От 1 април яслите и градините в страната стават безплатни, потвърди той. И заяви и увеличението на учителските заплати. 

"Няма да има пенсионер под линията на бедност", обеща премиерът. 

От днес започва работна група за помощи за училища, болници и детски градини заради високите сметки на режийните разходи обяви още Петков. 

И даде да се разбере, че ДАНС и прокуратурата вече се занимават с казуса с уличната лампа в София, договорена за над 6 хиляди лева. "Докато това не се спре", няма как се справят общините.  

На въпрос дали ЕС и НАТО натискат Българя за бързо приемане на Македония в Брюксел, Петков заяви, че подходът бил за бърз напредък на добросъседството за нова рамка. "Сега заложихме цели, а това колко бързо те ще бъдат постигнати, зависи и скоростта на напредъка", каза премиерът. 

Той призна, че в българския батальон, предвиден за отбрана в случай на военен конфликт между НАТО и Русия заради Украйна, ще има дефицити, които ще трябва да се запълнят от чужди (натовски - б.р.) сили.