Кирил Петков взе страна във войната за БНБ

Политика
20:35 - 05 Април 2022
4156
Кирил Петков взе страна във войната за БНБ

"Аз лично подкрепям Андрей Гюров". Така премиерът Кирил Петков подкрепи страна във войната за БНБ пред журналисти по повод номинациите на Гюров и Любомир Каримански за управител на Българската народна банка.

По думите на Петков в управляващата коалиция има възможност за демокрация и всеки може да представи кандидата си. Затова има и кандидатура от страна на "Има такъв народ" в лицето на Каримански.

Премиерът присъства на церемонията по връчването на Годишните награди за отговорен бизнес 2021.

Министър-председателят не се притеснява от разногласия в коалицията заради двете кандидатури. Според него това, че управляващата коалиция се състои от четири различни партии, не е слабост, а всъщност е сила, защото чрез различията може да се стигне до по-добър резултат.

Въпреки че неговото лично мнение е, че Андрей Гюров е по-добрата номинация, парламентът ще избере кой ще бъде управител на БНБ, каза Петков.

По повод инфлацията премиерът счита, че това е резултатът от световната криза, която се случва най-вече в енергийния сектор заради войната. Петков отбеляза намаляването на газоподаването от Русия, което е довело до ниски нива на газ в газохранилищата в цяла Европа.

Това пък е повишило цената на природния газ, което от своя страна има директна връзка с цената на тока в Европа. Понеже има общ европейски пазар, това вдига цената и на газа, и на тока, което се отразява в една "внесена инфлация". Според премиера това е "световна внесена инфлация".

Правителството се опитва да се справи с инфлацията по всички възможни начини, изтъкна Петков. Дадени са огромни средства, за да се компенсира бизнесът. Въпреки тези цени, токът за гражданите не е поскъпнал след края на мораториума върху цените на електроенергията, парното и ВиК услугите, подчерта той. "Всичко, което зависи от нас, ние го правим", изтъкна министър-председателят.