Кирил Петков за напрежението Русия-НАТО: Не дрънчи на война

Свят
08:44 - 25 Януари 2022
3720
Кирил Петков за напрежението Русия-НАТО: Не дрънчи на война

Днес свиквам съвета по сигурност към МС. Мисля оттук нататък това да е органът за вземането на сериозните решения. На днешната среща ще анализираме обстановката и да дадем препоръки към Министерски съвет. Корабите и самолетите, които идват към България, не са нещо извънредно, а действия спрямо подписано споразумение през 2016 г. Няма нова рамка. Не дрънчи на война, но виждаме, че напрежението расте, каза преди съвместното заседание на кабинета с македонското правителство премиерът Кирил Петков.

Той посочи неколкократно, че всички действия в страната оттук нататък по отношение на ексалиращото напрежение между Русия и НАТО трябва да се базират на конкретните анализи на службите, а не на хаотични решения. Затова и иска да изслуша всички страни в Съвета за сигурност, който свиква на заседание днес следобед. 

В няколко свои коментара по темата Петков обяви, че България настоява за намаляване степента на напрежение. 

„Конструктивното и партньорско отношение, разбира се, всички наши натовски партньори, за да имаме координирана стратегия заедно, но едновременно с това наистина наблягаме на всички възможни дипломатически средства да бъдат приоритет, защото това е най-добрият и най-работещият начин да се излезе от сегашната ситуация“, заяви премиерът миналата събота.

Тогава министърът на отбраната Стефан Янев потвърди, че изтребители от Испания и от Нидерландия, четвърто и пето поколение, с каквито страната ни не разполага, ще се включат в охраната на въздушното ни пространство по линия на ротацията. Стефан Янев заяви:

„Подготовката на военно присъствие, подготовката на допълнително усилване на това военно присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено при необходимост и при взимане на политическо решение с български въоръжени сили“.