Киселова : Президентът дава време на партиите за съставяне на правителство

Хоризонтът за проучвателните мандати трябва да бъде поне до началото на август, обясни тя

Политика
18:45 - 24 Юни 2024
2143
Киселова: Президентът дава време на партиите за съставяне на правителство

„Президентът дава време на партиите за съставяне на правителство. Ако искаше да пришпори консултациите, щеше да започне от най-малката по численост партия, финалът щеше да бъде с ГЕРБ, за да ги покани с мандат”. Това заяви доц. Наталия Киселова в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Според нея е нужен анализ за ниската избирателна активност. Юристът смята, че хоризонтът за проучвателните мандати трябва да бъде поне до началото на август. „За да може, ако се минава към предсрочни избори, да е най-рано в началото на октомври. Да има нещо ново, което се е случило, за да отидем на избори”, каза Киселова.

Относно хода на преговорите тя каза, че при неуспех на разговорите между парламентарни групи е нужно или да се сменят преговарящите, или да се смени подхода. „Сега се хвърля нова тема – предлага се промяна в разпределяне на мандатите. Философията на нашия модел е да започне раздаването на мандатите от най-малката партия или коалиция и каквото остане за най-големия”, каза Киселова по повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от днес, когато той спомена, че може да се мине и към гръцки модел на съставяне на кабинет.

„Промяната „в посока на Гърция” е да се даде бонус на първия, на формацията, получила най-голям процент действителни гласове. Има два модела. От 1976 до 2018 г. е имало гарантирани 50 мандата. След 2022 г. в зависимост колко процента са получили партията или коалицията, спечелила най-много гласове, тя получава между 20 и 50 мандата. Раздаването на мандатите започва от най-голямата партия или коалиция. Отново е пропорционална избирателната система”, поясни Киселова.

Тя очерта основния проблем – комуникацията между парламентарните групи. „Никой не иска с другите, но вярва, че ако той получи мандат, ще се справи”, допълни доц. Киселова.