Киш с червено цвекло и синьо сирене
за 4 порции, 60 мин
Продукти
400 г брашно
300 г студено масло
800 г червено цвекло
5 яйца
250 мл течна готварска сметана или прясно мляко
150 г синьо сирене, червен пипер и сол на вкус
Приготвяне
Брашното, сол, маслото на малки парченца, 100-120 мл много студена вода се замесват с миксер или на ръка на гладко тесто. Оставя се завито във фолио в хладилника.
Цвеклото се обелва и се нарязва на полумесеци или кръгчета, слага се в тавичка, сипва се малко вода и се запича до омекване в загрята умерена фурна. Оставя се да изстине.
Разбиват се сметаната и яйцата и се подправят със сол и червен пипер.
Тестото се разстила на дъното на тавичка, като се прави и бордюр по стените. Подрежда се цвеклото и се залива с яйчената смес.
Поръсва се с натрошено синьо сирене. Пече се в загрята умерена фурна.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.