Киш с пресен лук , маслини и чери доматчета

за 4 порции, 45 мин

Кухня
07:45 - 22 Май 2021
4200
Киш с пресен лук, маслини и чери доматчета

Продукти

2 връзки пресен лук

сол

200 г заквасена сметана

3 яйца

½ ч.л. едър лют или сладък червен пипер

60 г жълто сирене по избор – може кашкавал

275 г бутертесто

80 г маслини

10 г чери домати

2-3 стръка магданоз

½ ч.л. настъргана лимонова кора

 

Приготвяне

Отрязват се зелените краища на пресния лук, така че останалото да е според размера на тавичката – слагат се цели.

Стръковете лук се бланшират във вряща подсолена вода 30 сек. Веднага се охлаждат в студена вода и се оставят върху кухненска хартия да се подсушат.

Разбъркват се заквасената сметана, яйцата, едрият червен пипер и настърганото жълто сирене.

Бутер тестото се разстила в тавичка, като се оформят ръбове. Подреждат се стръковете пресен лук. Залива се с млечната смес.

Пече се в загрята фурна на 220 градуса 30-35 мин.

Маслините се нарязват на едро, чери доматите - на половинки или четвъртинки според големината. Магданозът се наситнява. Смесват се с лимоновата кора.

Изпеченият киш се оставя за 10 мин. да поизстине и се изважда от формата. Гарнира се маслиново-доматената смес.

Кишът се приготвя по същия начин с бяло саламурено сирене или извара. Бутертестото може да се замени с тесто за пица.