Киш с пресен лук , маслини и чери доматчета
за 4 порции, 45 мин
Продукти
2 връзки пресен лук
сол
200 г заквасена сметана
3 яйца
½ ч.л. едър лют или сладък червен пипер
60 г жълто сирене по избор – може кашкавал
275 г бутертесто
80 г маслини
10 г чери домати
2-3 стръка магданоз
½ ч.л. настъргана лимонова кора
Приготвяне
Отрязват се зелените краища на пресния лук, така че останалото да е според размера на тавичката – слагат се цели.
Стръковете лук се бланшират във вряща подсолена вода 30 сек. Веднага се охлаждат в студена вода и се оставят върху кухненска хартия да се подсушат.
Разбъркват се заквасената сметана, яйцата, едрият червен пипер и настърганото жълто сирене.
Бутер тестото се разстила в тавичка, като се оформят ръбове. Подреждат се стръковете пресен лук. Залива се с млечната смес.
Пече се в загрята фурна на 220 градуса 30-35 мин.
Маслините се нарязват на едро, чери доматите - на половинки или четвъртинки според големината. Магданозът се наситнява. Смесват се с лимоновата кора.
Изпеченият киш се оставя за 10 мин. да поизстине и се изважда от формата. Гарнира се маслиново-доматената смес.
Кишът се приготвя по същия начин с бяло саламурено сирене или извара. Бутертестото може да се замени с тесто за пица.