Кислородът на Марс се увеличава

Все още не е ясно на какво се дължи това

Мистика
11:01 - 15 Ноември 2019
3116
Кислородът на Марс се увеличава

Установеният на Марс кислород става все повече, но учените все още не разбират на какво се дължи това. Американски изследователи потвърждават, че количеството кислород на Марс нараства всяка година, като обикновено с настъпването на пролетта кислородът е с 30 на сто повече. В есенния период концентрацията му намалява.

Данните са от марсохода „Кюриосити”, който изпраща проби от кратера Гейл. Учените многократно са проверявали получената информация и резултатът все път е един и същ. Изследователите от НАСА се опитват да установят как увеличаването на количеството кислород е свързано със сезонните колебания на Червената планета. Първоначално се допуска, че кислородът се образува в момента на разпадането на въглероден диоксид или водни молекули. За такива обеми кислород в атмосферата на Марс обаче трябва да има пет пъти повече вода, отколкото е налична.

Оказва се, че има някои засега неизвестни процеси, които водят до повишаване нивото на кислорода, като не се изключва възможността мистерията с кислорода да е свързана с търсенето на живот на Марс. Известно е, че във въздуха на Червената планета средногодишното количество кислород е около 0,16 процента, а на Земята 20,95 процента. Атмосферата на Червената планета съдържа 95 процента въглероден диоксид. Неотдавна бе съобщено за установяването на голямо количество сулфатни соли, открити от марсианската сонда "Кюриосити" в кратера Гейл. Според изследователите в древността в кратера е имало езера и потоци.