Китай гони 9 британци

Поднебесната отвърна на санкциите със санкции

Политика
10:36 - 26 Март 2021
1611
Китай гони 9 британци

Китай обяви санкции срещу 9 британски граждани, 5 от тях са представители на парламента. Според Пекин групата е разпространявала лъжи и дезинформация и е сред най-кресливите критици на Китай на Острова. Санкциите, наложени от Китай са отговор на мерките, които Великобритания предприе в защита на човешките права на уйгурското мюсюлманско малцинство по – рано тази седмица.

В отговор, външният министър на Великобритания Доминик Рааб заяви, че ако Пекин иска да обори твърденията, трябва да позволи достъп на ООН в провинция Синдзян, където живеят уйгурите, чийто човешки права,  според твърденията на запада са системно нарушавани.  

Забраната за влизане в Китай се отнася до бившия лидер на консерваторите сър Иан Дънкан Смит и торите Нусрат Гани, Том Лоутън, баронеса Кенеди и лорд Алтън – всички членове на интерпарламентарния алианс за Китай. В списъка влизат и членовете на парламента Том Туджентхат и Нийл О`Брайън, които оглавяват групата за разследване на случая с нарушението правата на уйгурите.

Освен тях китайските санкции засягат и сър Джефри Найс, председател на Уйгурския трибунал, който разследва зверствата над уйгурите и ученият Джо Смит Финли, посветил изследванията си на Уйгурската тема.  

На всички деветима британски граждани е забренено да влизат на територията на Китай, Хонг Конг и Макао. Собствеността им ще бъде временно отнета, а на китайските граждани и институции ще бъде забранено да имат бизнес отношения с тях.