Китай иска Тръмп да остане в Белия дом

Си Цзинпин се опитва да циментира възхода на страната си като световна суперсила

Свят
14:30 - 20 Октомври 2020
1198
Китай иска Тръмп да остане в Белия дом

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разочарова и разгневи Китай по време на бурния първи мандат, но Пекин може да приеме добре преизбирането му, докато изучава внимателно хоризонта за упадъка на конкурентната си суперсила. Това пише в свой анализ "Франс прес".

Отношенията са толкова ледени, колкото по всяко време, откакто преди четири десетилетия бяха установени официални отношения, като Китай предупреди, че не иска да бъде въвлечен в нова "Студена война" със САЩ.

Под лозунга си "Америка на първо място" Тръмп представя Китай като най-голямата заплаха за САЩ и световната демокрация.

Той предприе огромна търговска война, която струва на Китай милиарди долари, нахока китайските технологични фирми и хвърли цялата вина за пандемията от коронавируса върху Пекин.

Ала още един триумф на Тръмп на президентските избори през ноември може да има своите предимства за Китай, след като президентът Си Цзинпин се опитва да циментира възхода на страната си като световна суперсила.

На държавното ръководство на Китай може да бъде предоставена "възможността да укрепи световната си позиция като защитник на глобализацията, мултилатерализма и международното сътрудничество", коментира Жу Жикун, професор по политически и международни отношения от университета Бъкнел в американския щат Пенсилвания.

Тръмп изтегли Америка от пространното азиатско-тихоокеанско търговско споразумение и от климатичните споразумения, наложи милиарди долари мита върху китайски стоки и изтегли САЩ от Световната здравна организация в разгара на пандемията.

Там, където САЩ се оттеглиха, Си Цзинпин пристъпи напред.

Той представи страната си като защитник на свободната търговия и лидер в борбата срещу климатичните промени, както и обеща да сподели всяка потенциална ваксина срещу COVID-19 с по-бедните страни.

"Втори мандат на Тръмп може да даде на Китай повече време да се издигне като велика сила на световната сцена", подчертава Жу.

Филип льо Коре, експерт по Китай в училището "Кенеди" към Харвардския университет в САЩ, се съгласи, че удължаването на политиката на Тръмп "Америка на първо място" ще бъде от дългосрочна полза за Пекин.

"(Той) частично откъсва Вашингтон от традиционните му съюзници", добави той и това даде пространство на Китай да маневрира.

Китайските националисти открито приветстваха или се присмиваха на Тръмп.

"Можеш да направиш Америка ексцентрична и по този начин омразна за света", предупреждава Ху Сиджин, главен редактор на Global Times, националистически вестник, имайки предвид американския президент, като допълва: "Ти помагаш за насърчаването на единството в Китай."

Тръмп също така е осмиван в силно цензурираните социални мрежи в Китай като "Jianguo", което означава "помощник за укрепването на Китай".

Тръмп несъмнено нанесе икономическа и политическа болка на Китай.

"Китай загуби изключително много в плана си за търговията и технологиите", каза политическият анализатор от Пекин Хуа По.

През януари САЩ и Китай подписаха споразумение за частично примирие в търговската им война, което задължи Пекин да внесе допълнителни 200 млрд. щатски долара в американски продукти за две години, вариращи от автомобили до машини и петрол до селскостопански продукти.

Вашингтон също така обърна оръжията си към китайски технологични компании, които според него представляват заплахи за сигурността, хвърляйки в несигурност бъдещите операции в САЩ на приложението за видео споделяне TikTok - собственост на китайската компания майка Bytedance.

Мобилният гигант Huawei също е в ударния списък на Тръмп.

Враждата се разпростира и в областта на отбраната и правата на човека, като Тайван, Хонконг и отношението към китайското мюсюлманско уйгурско малцинство вдигат вълни в САЩ.

Но Китай може да не спечели особено облекчение в нито една от тези области, ако Тръмп загуби от претендента за демократите Джо Байдън.

Пекин се притеснява, че Байдън вероятно ще поднови американското лидерство в областта на правата на човека, натискайки Китай по въпросите на уйгурите, Тибет и свободата в Хонконг

"Байдън вероятно ще бъде по-твърд от Тръмп по въпросите на правата на човека в Синдзян и Тибет", каза Жу от университета Бъкнел.

А по отношение на технологиите и търговията - решаващи точки на съперничество между САЩ и Китай - не е ясно точно колко място би трябвало да маневрира Белият дом на Байдън.

"Байдън ще наследи тарифите и се съмнявам, че ще ги вдигне едностранно", каза Бони Глейзър, директор на Китайския енергиен проект в Центъра за стратегически и международни изследвания.

"Пекин вероятно ще трябва да се съгласи с други искания на САЩ, ако иска вдигането на митата."

Китай също ще трябва да представи убедителни аргументи относно сигурността на данните, за да избегне по-вредни забрани за своите технологични фирми.

Вашингтон вижда Huawei - глобалният лидер в 5G интернет - като сериозна заплаха за сигурността.

"Политически ще бъде почти невъзможно за Байдън да обърне тези политики", каза Фалън.

"Huawei беше на американския радар като заплаха за сигурността още преди президентството на Тръмп".