Китай налага санкции на САЩ за Хонконг

Пекин също така преустановява посещенията на американски бойни кораби и самолети

Свят
11:18 - 02 Декември 2019
1178
Китай налага санкции на САЩ за Хонконг

Китай санкционира американската неправителствена организация "Хюман райтс уоч" за подкрепа на насилието в Хонконг, съобщи Министерството на външните работи на азиатската държава, цитирано от руски медии. 

Пекин налага санкции на още няколко американски неправителствени организации.

Китай въвежда санкции срещу няколко американски неправителствени организации, включително и срещу "Хюман райтс уоч", в отговор на законопроект на САЩ, който забранява продажбата на оръжия за контрол на големи протести на хонконгската полиция, отбелязва в съобщение китайското външно ведомство.

Пекин също преустановява разглеждането на искания за посещение на американски бойни кораби и самолети в Хонконг.

Според говорител на външното министерство на Китай САЩ са пренебрегнали протеста на Китай, а със закона са нарушили международното право и основните норми на международните отношения.

Той поясни, че Вашингтон се намесва във вътрешните работи на Китай.

"Пекин от своя страна изрази своя решителен протест. В отговор на това Китай прие решение за въвеждане на санкции на редица американски неправителствени организации", обяви говорителят.

Санкциите са наложени след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да внесе промени в американската политика за Хонконг, които позволяват на Вашингтон да налага санкции на чиновници в специалния административен регион.

Междувременно „Аксиос” съобщава, позовавайки се на източник от американския преговарящ екип, че търговските преговори между САЩ и Китай са спрени заради законодателството за Хонконг.