Китай насърчава евтините сватби, за да стимулира раждаемостта

Свят
13:13 - 26 Март 2024
1060
Китай насърчава евтините сватби, за да стимулира раждаемостта

Младите двойки в Китай, които планират "евтини" сватби, вместо традиционни банкети със стотици гости, се превърнаха в един от най-популярните онлайн хитове, след като статия, призоваваща за по-икономични сватби, беше публикувана от правителствения орган, отговарящ за правата на жените, предава Ройтерс.

Статията на Общокитайската федерация на жените, включена в "горещия списък" на китайската търсачка Baidu във вторник, казва, че двойките са изтощени от разходите и времето, необходими за големи сватби.

Промените включват отказ от ритуали като наемане на луксозни коли, луксозни фотографи и сувенири за гостите, вместо това се предлага избор на малко парти за семейството и близки приятели.

Една интервюирана двойка каза, че е похарчила около 6 000 юана (831 долара) за сватбата си, което е значително по-малко от традиционните сватбени банкети, които могат да струват над 200 000 юана (27 700 долара).

Преминаването към по-прост стил е важно за развитието на добри бъдещи обичаи, се казва в статията.

"От социална гледна точка екстравагантните празненства на щастливи събития са лош навик... нарастването на минималистичните сватби отговаря на търсенето на пестеливи сватби и ще помогне за развитието на добри традиции."

Публикацията идва, когато броят на новите бракове в Китай скочи с 12,4% през 2023 г. в сравнение с година по-рано, слагайки край на почти десетилетие на спад, тъй като много млади двойки се ожениха след забавяне на сватбата си поради пандемията от COVID-19.

Политиците се борят се стремят да обърната тенденцията за спад на новородените, след като населението на Китай спадна за втора поредна година през 2023 г.

Нивата на браковете в Китай са тясно свързани с раждаемостта, което вдъхва известна радост на политиците, че повишаването на браковете може да доведе до раждането на повече бебета и да смекчи спада на населението през 2024 г.

Китайският премиер Ли Цян обеща през март страната да работи за "благоприятно за раждане на деца общество и да насърчава дългосрочно, балансирано развитие на населението", както и да намали разходите за раждане, родителство и образование.

Много млади двойки отлагат брака и раждането на деца поради високите разходи. Китай е едно от най-скъпите места в света за отглеждане на дете спрямо неговия БВП на глава от населението, анализира известен китайски мозъчен тръст през февруари.