Китай с план за стимулиране на икономиката си през 2024 г.

Свят
11:52 - 08 Декември 2023
1361
Китай с план за стимулиране на икономиката си през 2024 г.

Китай ще стимулира вътрешното търсене и ще укрепи и засили икономическото възстановяване през 2024 г. Това обяви Политбюро - висшият орган за вземане на решения на управляващата Комунистическа партия в страната, съобщава "Ройтерс".

Беше посочено, че Китай ще продължи да прилага разумна парична политика и проактивна фискална политика през следващата година.

На срещата, която беше председателствана от президента Си Дзинпин, беше заявено и че страната ще подобри последователността на макроикономическите политики.

Китай "ще подобри ефективно икономическата жизненост, ще предотврати рисковете, ще подобри социалните очаквания, ще консолидира и засили положителната тенденция на икономическо възстановяване, ще продължи да насърчава ефективното подобряване на качеството и разумния растеж на икономиката", бе решено на заседанието.

"Трябва да се положат усилия за разширяване на вътрешното търсене и формиране на благоприятен цикъл на взаимно насърчаване на потреблението и инвестициите. Необходимо е да се задълбочат реформите в ключови области и непрекъснато да се дава силен тласък във висококачествено развитие".

Повечето анализатори смятат, че растежът на Китай е напът да достигне целта на правителството от около 5% през тази година, но това се сравнява с отслабената от COVID-19 2022 г. и активността остава неравномерна.

Съветниците на правителството на Китай ще препоръчат цел за стабилен растеж за 2024 г. и повече стимули на срещата на политиците.

През последните месеци правителството предприе редица политически мерки, за да даде тласък на слабото икономическо възстановяване след пандемията, повлияно от имотна криза, дългови рискове на местното правителство, бавен глобален растеж и геополитическо напрежение.

Централната банка на Китай направи незначителни намаления на лихвените проценти и през последните месеци отпуска повече средства в подкрепа на растежа.

През октомври Китай разкри план за емитиране на държавни облигации на стойност 1 трилион юана (139,84 милиарда долара) до края на годината, повишавайки целта за бюджетен дефицит за 2023 г. до 3,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо първоначалните 3%.

Освен това Политбюро е проучило плановете за антикорупционна работа и е преразгледало разпоредбите за партийни дисциплинарни действия.

Заседанието на Политбюро за икономическата работа обикновено е прелюдия към годишната Централна икономическа работна конференция за определяне на дневния ред, която се очаква да се проведе около средата на декември.