Клетки и болести в центровете за мигранти в САЩ

Тръмп: Ако тези хора не са доволни от условията, кажете им да не идват

Свят
14:29 - 08 Юли 2019
1967
Клетки и болести в центровете за мигранти в САЩ

Ръководителката на ООН по правата на човека заяви, че е "дълбоко шокирана" от условията, при които мигрантите и бежанците се държат в центровете за задържане в САЩ, след съобщения за тежка пренаселеност и клетки, в които се разпространяват болести.

"Като педиатър, но и като майка и бивш държавен глава на Чили, аз съм дълбоко шокирана, че децата са принудени да спят на пода в пренаселени съоръжения, без достъп до подходящо здравеопазване или храна, при лоши санитарни условия", каза Мишел Бачелет, върховен комисар на ООН по правата на човека.

По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви, че центровете за задържане на мигранти, които бяха критикувани за пренаселеност и лоши условия, ще бъдат отворени за посещения на журналисти.

"Ще започна да показвам някои от тези центрове за задържане на пресата. Искам пресата да влезе и да ги види", каза Тръмп пред репортери.

Неговите коментари са отговор на съвместен материал на в. "Ню Йорк таймс" и "Ел Пасо Таймс", които публикуваха статия, описваща такъв център в Клинт, Тексас, изпълнен със стотици деца, облечени в мръсни дрехи и натъпкани в клетки. Американският президент нарече историята "измама". "Вонята от мръсните дрехи на децата беше толкова силна, че се просмукваше в облекло на агентите…Децата плачеха непрекъснато", пише в статията, цитирана от АФП.

Сенатори от Демократическата партия, които посетиха места за задържане на мигранти, също съобщиха за масово пренаселване в стаи без течаща вода, където деца и възрастни нямат достъп до необходимите лекарства.

Преди това Тръмп не прояви съчувствие към мигрантите, пишейки в Туитър: "Ако незаконните имигранти са недоволни от условията в бързо изградените или обновени центрове за задържане, просто им кажете да не идват. Всички проблеми ще са решени!"