Климатологът проф. Рачев избухна срещу гласената турминистърка

Какво разбира Зарица Димкова от бранша, изригна любимецът на зрителите срещу новата си "шефка"

Икономика
14:43 - 05 Юни 2023
30747
Климатологът проф. Рачев избухна срещу гласената турминистърка

"Туристическият бизнес няма нищо против личността на Зарица Димкова и нейното кариерно развитие, но тя е твърде далече от същината и съдържанието на туристическия бизнес. Особен е секторът "туризъм" и е единственият, който може да се възпроизведе 100% за една година. В този бизнес участват много хора. Затова искаме да има експерт или човек, който да е свързан с многоликия туристически бизнес". 

Това каза пред БНР проф. Георги Рачев от Алианса на туристическата индустрия в България във връзка с това, че част от туристическия бранш не одобрява Зарица Димкова, номинирана за министър на туризма в проектокабинета "Денков" от квотата на "Зелено движение" (част от "Демократична България").

От там очакват кандидатурата за този пост да бъде на човек от сектора, който е добре запознат с проблемите в него. Затова те изпратиха писмо до Николай Денков и Мария Габриел. 

Димкова е била зам.-министър на външните работи в две служебни правителства, има опит като мениджър на големи международни проекти, завършила е дипломация и международни отношения. 

"Месеци наред тя няма да може да влезе в същината на този бизнес. Туризъм не се прави от днес за утре. Димкова може да стане и министър на отбраната или на което и да е министерство. Но няма как да започне да се учи на туризъм. Искаме среща да кажем защо не сме съгласни с нейната кандидатура. Такава среща ни беше отказана". 

Пред обществената медия Рачев подчерта, че е необходим диалог, тъй като въпросът касае прехраната на много български граждани. И допълни, че имат предложение за хора, които могат адекватно да заемат поста.