Ключова оставка заради убийството на Дафне Галиция

Подалият оставка Кийт Скембри беше обвиняван в корупция от покойната журналистка

Свят
15:43 - 26 Ноември 2019
1113
Ключова оставка заради убийството на Дафне Галиция

Един от най-влиятелните хора в Малта – шефът на кабинета на премиера Кийт Скембри подаде оставка. Оттеглянето му идва на фона на нарастващото напрежение и новите разкрития около разследването на убийството на известната журналистка Дафне Каруана Галиция.

"Вчера вечерта шефът на кабинета ми ме информира, че от днес той ще се откаже от поста си", потвърди премиерът Джоузеф Мускат на кратка пресконференция. Скембри е бил отведен в полицията, за да бъде разпитан във връзка с разследването на смъртта на журналистката, предаде британският Гардиън.

Подалият оставка Скембри и друга влиятелна фигура – настоящият министър на туризма на Малта Конрад Мици бяха обвинявани в корупция от покойната журналистка, която разкри участието им в офшорни схеми и близки връзки с местни олигарси. Шефът на кабинета на премиера отричаше да е извършвал незаконни действия.

Оставката му последва съобщения в понеделник вечер, че бизнесменът Йорген Фенек, който беше арестуван миналата седмица във връзка с убийството, се готви да направи разкрития срещу него.