Кмет от ДБ моли: Стига сте давали парите за София на ГЕРБ

Георги Илиев настоява за повече правомощия в ръцете на районните администрации

У нас
13:00 - 27 Януари 2022
2398
Кмет от ДБ моли: Стига сте давали парите за София на ГЕРБ

Гневно послание срещу Столичната община, ръководена от кмета на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, отправи във фейсбук шефът на район "Слатина" Георги Илиев. Дългокосият представител на ДБ заяви, че София се нуждае от спешна децентрализация на управлението, защото по думите му в момента се управлявала от "няколко кабинета в центъра". 

"От там се отпускат бюджетите, от там се съгласуват проектите, там се решава докладите в СОС дали да минат за два дни или – за две години така и да не минат. В тези няколко кабинета се държат и ножа, и хляба, и сиренето!", пише Илиев. 

И обяснява: 

"София има един още по-голям проблем и той се нарича ГЕРБ. Тази политическа сила управлява столицата вече повече от 15 години. През това време някои от големите недъзи на града си останаха същите, а някои дори се задълбочиха – като проблема с чистотата на въздуха. Общественото строителство, което се прави на парче и което е недостатъчно. Канализацията е недостатъчна. Тук възникват въпросите: Къде са улиците в новите квартали? Къде са училищата и детските градини? Къде са планираните паркове?

Комбинацията ГЕРБ плюс централизация е смъртоносна комбинация. Смъртоносна е, защото ГЕРБ не просто се възползва от нея, но и паразитира върху нея и я задълбочава. Да припомним защо нямаше избори за районни кметове през 2011 г. - ГЕРБ ги отмениха и замениха мажоритарно избраните кметове с назначени чиновници.

До ден днешен това е универсалното оръжие на ГЕРБ – какъвто и проблем да се появи, те имат за него един лек – решението да се вземе на централно ниво, като се заобиколи или направо се пренебрегне мнението на мажоритарно избрания районен кмет, без да се познават местните особености и без допитване до местната общност.

Това решение не работи добре и ще работи все по-малко, защото това всъщност не е решение, а проблем! По този начин никога не стигат пари за кварталните улички, ключови имоти стоят неотчуждени, а гражданите не могат да повярват, че за да се възстанови боята или да се скосят бордюрите на важна пешеходна пътека са необходими месеци, а понякога дори години!". 

Илиев заявява още, че това не може повече да продължава и затова от ДБ зоват СОС да направи така, че при гледането на бюджета на 2-милионна София местните депутати да дадат повече правомощия на районните администрации. И даде да се разбере, че разчита на подкрепа и от новата власт в лицето на премиера и Министерския съвет.