Книга, написана от Шарлот Бронте, беше продадена за 860 хиляди долара

Миниатюрното издание стана притежание на британски музей

Култура
17:54 - 18 Ноември 2019
638
Книга, написана от Шарлот Бронте, беше продадена за 860 хиляди долара

Миниатюрна книжка, написана в юношеските години от писателката Шарлот Бронте, беше продадена на търг в Париж за 862 446 долара, предаде Ройтерс. Купувач се оказа британски музей, след като инициативата за покупката и участие в търга беше стартирана от актрисата Джуди Денч.

Бронте сътворява непубликувания ръкопис през 1830-а, когато е 14-годишна. Той е не по-голям от кибритена кутийка. Лотът беше закупен от Музея на сестрите Бронте, който е обзаведен в дома от детството на писателката в Хауърт, Западен Йоркшър.

Джуди Денч, която е доайен на британското театрално и филмово изкуство и е почетен председател на Бронте обществото призова да бъде закупена малката книжка и да бъде върната в дома й в Хауърт. Тя организира дарителска акция за целта.
Ръкописът съдържа 4000 хиляди ситно изписани думи. Той беше излаган на търг само веднъж преди това - преди осем години. Тогава музеят в Хауърт не можа да се сдобие с него и лотът попадна в частна колекция.

След това управата иницира дарителска кампания за закупуването на ръкописа, която събра близо 85 хиляди британски лири. Те бяха прибавени към друг съществуващ фонд и така беше осъществена покупката на търга в Париж. Бронте е написала 6 малки книжки. Пет от тях са оцелели, като всички те вече са притежание на музея на писателката в Хауърт.