КНСБ иска 20% по-високи заплати от догодина

Допълнителни 470 млн. лева в бюджета ще са необходими само за възнагражденията на учителите

Актуални новини
15:34 - 12 Юли 2019
3095
КНСБ иска 20% по-високи заплати от догодина

Работните заплати трябва да бъдат увеличени от догодина, като за целта ще са необходими допълнителни 470 млн. лева само за педагогическите специалисти. Това поискаха днес от КНСБ. Според синдикалистите тази стъпка ще позволи учителските възнаграждения да се увеличат с 20%.

За 10-процентно повишение на възнагражденията на непедагогическия персонал ще са нужни 44 млн. лв., допълниха от синдиката. Това ще допринесе за компенсиране увеличението на минималната работна заплата за страната.

Допълнително необходимите средства спрямо Бюджет 2019 са приблизително 560 млн. лв., в това число за: Министерството на финансите (62.5 млн. лв.); Министерството на правосъдието (40 млн. лв.); Министерството на вътрешните работи (275 млн. лв.); Министерството на труда и социалната политика (21.9 млн. лв.); ДА "Архиви" (1.17 млн. лв.); ДА "Държавен резерв и военновременни запаси" (1.65 млн. лв.); ДА "Електронно управление" (2.35 млн. лв.); ДА "Технически операции" (8.8 млн. лв.); ДАНС (20.3 млн. лв.); НОИ (13.8 млн. лв.); Общинската администрация - субсидия за делегираните от държавата дейности (60.3 млн. лв.); Социални грижи - субсидия за делегираните от държавата дейности (52.2 млн. лв.), което да позволи увеличение с 20% на средствата за Фонд "Работна заплата" за заведенията за социални услуги.

От своя страна от Федерацията на синдикатите в здравеопазването добавиха, че в здравеопазването има напрежение относно равнището на заплащане на труда. Налице е и застаряване на медицинския персонал. Средната възраст на персонала е над 55 години. Съществува диспропорция в заплащането, както между отделните специалисти, така и между отделните категории персонал.Поради ниските нива на възнаграждения на професионалистите по здравни грижи няма интерес за придобиване на професиите медицинска сестра, лаборант, рехабилитатор, лекарски асистент и др. В страната липсват над 30 000 специалисти по здравни грижи.