КНСБ иска повече пари, затапи Велико Търново

У нас
15:28 - 20 Октомври 2022
1757
КНСБ иска повече пари, затапи Велико Търново

Членове на КНСБ затвориха главната улица във Велико Търново, настоявайки за увеличение на доходите. С плакати за минимална заплата в размер на 850 лева, достигане на 80 процента покритие на колективните трудови договори и достойно заплащане на труда над 50 членове на различни синдикални организации излязоха на протеста.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че целта на синдикалната кампания е до края на годината всички трудови доходи да бъдат компенсирани с инфлацията.

Мотото на кампанията е „Декемврийската ми заплата да бъде с 20 процента по-висока спрямо декемврийската ми заплата от 2021 година“, посочи той. Разговори се водят както с представителите на частния сектор, така и с бюджетните институции и на местната власт.

През следващата седмица КНСБ и КТ"Подкрепа" са поискали среща с президента Румен Радев, за да обсъдят параметрите в бюджета за следващата година. „В настоящата ситуация той е силната фигура в България и дали ще има проектобюджет за 2023 г. зависи в голяма степен от това, какво той ще поиска от своето служебно правителство“, каза Димитров и допълни, че е важно проектобюджетът да бъде внесен до края на октомври и да бъде приет от този парламент, дори да няма правителство.

Исканията на синдикатите са за 850 лева минимална работна заплата, защото директивата за минималните работни заплати вече е гласувана от Съвета на Европейския съюз, според която минималната работна заплата в държавите членки трябва да бъде не по-малка от 50 процента от средната работна заплата.

От синдикатите предлагат усреднената основа да бъде базирана на първото полугодие на тази година, което формира стойността. Второто искане на синдикатите е за 2023 г. да бъде заложено поне 12-15 процента увеличение на доходите.

В разговор с кмета Даниел Панов, който е председател на НСОРБ, е станало известно, че общините настояват за 25 процента общо увеличение на средствата за всички делегирани дейности, което съвпада с искането на синдикатите всички бюджетно финансирани дейности да получат допълнителна енергийна компенсация с изменението на Закона за бюджета.

То вече е внесено от служебния кабинет в Народното събрание, затова е важно гледането му да започне сега, а не през зимните месеци, каза Димитров.

„Велико Търново е 19-ият град, в който КНСБ провежда своята кампания и хората казват ясно – сега ни вълнуват цените, заплатите и зимата, а не кой какво уволнение е направил на жълтите павета в София, ние от тяхно име казваме същото и заявяваме, че има формула по която парламентът може и трябва да гласува необходимите средства, които да осигурят издръжката и заплатите на хората“, каза Пламен Димитров и коментира исканията като реалистични.