Коали похапват фекалии , за да не изчезнат

Капсулите променили чревната флора на симпатичните животинчета

Новини
11:15 - 21 Август 2019
3285
Коали похапват фекалии, за да не изчезнат

Учени измислиха нестандартен начин да спасят симпатичните на цялото човечество коали, които са на изчезване. Австралийски учени накарали животинчетата да се хранят с фекалии под формата на капсули, за да променят микробната флора в червата им. Така торбестите може да се хранят с листа от повече видове евкалиптови дървета.

Ръководителката на екипа Микаела Блайтън от Института по химия и молекулярни науки към университета на Куинсланд поясни, че била подтикната към извършване на подобно изследване, след като констатирала значимо намаляване на коалите в щата Виктория.

"През 2013 г. популацията им бе голяма и това ги накара да се хранят с листа от всякакви дървета от предпочитания от тях вид", каза тя.

Смъртността сред коалите обаче достигнала 70 процента заради глада в резултат на изчезването на листата от предпочитаните от тях дървета. Повечето от животинчетата не опитали да се хранят с листа от друг вид евкалиптови дървета, за да оцелеят.

Затова учените накарали коали да погълнат капсули, съдържащи фекалии от други торбести, които са привикнали да се хранят с листа от различен вид евкалиптови дървета. Капсулите променили микробиома у коалите. В резултат животинките започнали да се хранят с листа от втори вид евкалиптови дървета, които преди не искали.