Коалиционният съвет за бюджета започва с конфликти

ИТН искали да видят реформи, ДБ се оплакват от липсващи техни предложения

Политика
17:07 - 03 Юни 2022 (обновена)
3051
Коалиционният съвет за бюджета започва с конфликти

Коалиционният съвет, който се събира този следобед за актуализацията на бюджета от 1 юли, започва с конфликтно настроение и разнопосочни мнения на партньорите. 

В актуализацията на бюджета има заложени реформи и увеличаване на възнагражденията в някои администрации, заяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Той дойде в министерството на финансите, където ще се обсъждат промените в тазгодишния бюджет.

По думите му, това ще бъде съчетано с оптимизация:

"Има доста заложени реформи. Както знаете, целта е да стигнем до бизнеса и хората по възможно най-бързия начин, така че сме направили ясен разчет за целия месец юни, за да може бюджетът да мине през парламента и да бъде приет и мерките да стигнат до хората и да бъдат приложени още от 1-ви юли".

Председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански обаче заяви, че в подготвения документ липсват реформи:

"И една от реформите, която не виждам вътре е цялостната социално-осигурителна система да бъде реформирана заедно с пенсионната, а виждам осъвременяване".

От БСП са на мнение, че най-уязвимите групи ще получат подкрепа, а от Демократична България заявиха, че част от предложенията им са залегнали в текстовете, но други - отсъстват.

Ивайло Мирчев уточн, че обединението също има допълнителни предложения извън антикризисните мерки, но отказа засега да ги обяви. "Предложенията ни не са свързани с това да искаме пари за нещо, а конкретни реформи, които ще помогнат за много по-добра събираемост на данъците", каза депутатът преди заседанието на четворната коалиция.