КОГА ЩЕ ГИ СТИГНЕМ РУМЪНЦИТЕ? Купуват F-35

Балкани
21:13 - 11 Април 2023
2400
КОГА ЩЕ ГИ СТИГНЕМ РУМЪНЦИТЕ? Купуват F-35

Румъния ще закупи изтребители F-35 Joint Strike Fighters в опит да повиши възможностите за въздушна сигурност на страната и да възпре агресията, според изявление, публикувано на уебсайта на президента Клаус Йоханис. 

Изтребителитe на Локхийд Мартин F-35 са пето поколение. Чисто новите F-16 Block 70, които България чака от завода в Южна Каролина, при поръчана цяла ескадрила, са от 4++ поколение. 

Румънски официални лица изразиха нарастващ интерес към закупуването на изтребителя през последните месеци, докато войната на Русия срещу Украйна продължава. Решението, което не уточнява колко самолети иска Букурещ, е взето след среща на Йоханис с Върховния съвет по отбрана на нацията, се казва в изявлението.

"Наличието на стабилни, надеждни, оперативно съвместими, гъвкави и ефективни оперативни способности за противовъздушна отбрана... като част от нашите ангажименти като държава от НАТО и ЕС е от ключово значение за постигането на целите на Румъния в областта на отбранителната политика", се казва в изявлението, съобщава "Ройтерс". "Процесът на модернизация на военновъздушните сили ще продължи чрез придобиването на последно поколение самолети F-35."

Решението за закупуване на самолета ще накара Румъния, съюзник в НАТО, който граничи с Украйна, да се присъедини към 17-членното глобално предприятие Joint Strike Fighter след официализиране на покупките на F-35 от Канада през януари. Въпреки че Румъния не изпълни целта на НАТО за разходи за отбрана от 2 процента през 2022 г., страната очаква да похарчи 2,5 процента от БВП за отбрана през 2023 г., съобщи Bloomberg.

 
Румъния купува 32 употребявани F-16 за 388 млн. евро от Норвегия

Норвегия изведе от активна експлоатация 64 изтребителя F-16, тъй като разполага с пето поколение F-35
Миналата година румънските власти се съгласиха да закупят 32 изтребителя F-16 от Норвегия.

Lockheed Martin, главният изпълнител на F-35, отправи въпроси относно потенциалната покупка на Румъния към правителството на САЩ, но коментира Breaking Defense в изявление, че "Lockheed Martin цени нашето силно партньорство и история с румънските военновъздушни сили и очаква с нетърпение да продължи това партньорство в бъдеще."

Новината за решението на страната да закупи F-35 подчертава колко драматично нахлуването на Русия в Украйна промени европейската сигурност.

Миналата седмица НАТО официално приветства Финландия като свой 31-ви член, отменяйки десетилетията на необвързаност. Швеция също чака да се присъедини към алианса, въпреки че възраженията от страна на Турция и Унгария задържаха този ход.

Интересът към F-35 се повиши в световен мащаб сред съюзниците и партньорите на САЩ, тъй като все повече държави се стремят да модернизират своите бойни флотилии и да постигнат оперативна съвместимост с оръжейните си системи, които официални лица наричат "интегрирани по дизайн".

Около 600 F-35 ще са на разположение в Европа до средата на 2030 г., каза генерал Джеймс Хекър, командващ ВВС на САЩ в Европа и Африка, по време на събитие, организирано от Института Мичъл на 22 март.

"Имаме четири държави, с които започнаха продажби след нахлуването в Украйна", каза Хекър. "Сега сме готови да имаме над 600 F-35 до 2034 г. и от тези 600 само около 50 ще са американски".

"Това, което Путин направи, когато нахлу в Украйна, беше точно обратният ефект, който той искаше да постигне. Това, което всъщност се случи, е, че обедини НАТО и всъщност вероятно ще разшири НАТО с още няколко страни", каза той.