Кого ще изберат московчани: Железния Феликс или Александър Невски

Нещо за четене
14:53 - 25 Февруари 2021
3306
Кого ще изберат московчани: Железния Феликс или Александър Невски

Кого ще изберат московчани след онлайн допитване - страховития болшевик и председател на предшествениците на КГБ - ЧК и НКВД - Феликс Дзержински или средновековния руски герой княз Александър Невски? От резултата зависи чий паметник ще се извиси на площад "Лубянка" в Москва пред някогашната сграда на КГБ, където сега се помещава Федералната служба за сигурност (ФСС).

От 25 февруари до 5 март всеки московчанин може да гласува онлайн чрез платформата “Активен гражданин”. Решението за гласуването бе взето от Съвета на Обществената палата в Москва след като институцията бе сезирана от редица граждански организации. В Обществената палата членуват изявени творци, политици, журналисти, общественици. 

Преди заседанието на Съвета на Обществената палата в списъка присъстваха Иван III и Юрий Андропов, медиите често споменаваха Пьотр Столипин и Иван Калита.

Обществената камара на Москва отхвърли възможностите за възстановяване на Николския фонтан на Лубянка, който е стоял на площада в периода 1835-1934 г. или да остави площада в сегашния му вид.

След като бе обявено името на Феликс Дзержински - първият председател на болшевишката тайна полиция ЧК, известен като Железния Феликс заради безпощадното и методично преследване и изтребване на противниците на болшевизма, неправителствени организации протестираха и обявиха, че е кощунствено спрямо паметта на милионите избити неговият паметник да бъде възстановен. Феликс Дзержински е известен с фразите си: „Чекистът трябва да има горещо сърце, хладен ум и чисти ръце“ и „Ако още не сме ви арестували, това не означава, че сте невинен, а че не сме си свършили добре работата“.

Паметникът на основателя на ЧК - службата прекръстена на  ОГПУ-НКВД-НКГБ-МГБ-КГБ на СССР, а днес - ФСБ на Руската федерация, е по проект на Евгений Вучетич. Издигнат е на площада през 1958 г. и остава там до разпадането на СССР.

Вечерта на 22 август 1991 г., след неуспешния опит за преврат срещу съветския президент Михаил Горбачов на самообявилия се Държавния комитет за извънредни ситуации, около сградата на КГБ на "Лубянка" се събира разгневена тълпа. След спонтанно възникналото решение за събарянето на статуята, хората вече връзват въжето около врата на Железния Феликс, когато Московският градски съвет спешно приема резолюция за отстраняването на паметника и той е вдигнат внимателно с помощта на строителен кран и е инсталиран в Арт парк „Музеон“, наред с други герои на отминалата епоха, свалени от пиедесталите им. А пред сградата на "Лубянка" е монтиран камък от съветския концлагер Соловки - в памет на жертвите на политическия терор в СССР. 

През декември 2020-а ръководството на организацията „Офицери на Русия“ изпраща апел до главния прокурор с искане да се отмени решението за демонтажа на паметника от "Лубянка" и той да бъде върнат обратно.

Кого ще изберете - гонителя на църквата и на милиони невинни или светията, който спаси Русия от шведско робство - с такъв въпрос десетки НПО-та зоват московчани да изберат Александър Невски.

Символично е, че гласуването на московчани за избора на кандидат за паметника на площад "Лубянка" ще приключи на 5 март - деня на смъртта на съветския диктатор Йосиф Сталин.