Кой ни прецака с Боташ? За затвора ли са Капитан "Газпром", Гълъб Донев и президента?

При Главчев не може да има позитивно развитие. Затова той трябва най-бързо да бъде сменен и никакви ангажименти да не се поемат към Радев

Политика
17:30 - 07 Август 2024
3614
Кой ни прецака с Боташ? За затвора ли са Капитан "Газпром", Гълъб Донев и президента?

Енергийният експерт и бивш български посланик в Русия Илиян Василев коментира казуса около договора с "Боташ". Консултантската фирма ICIS съобщи, че турската компания е отхвърлила претенциите на България за преразглеждане на договореностите, според които страната ни е длъжна да плаща близо 500 000 щатски долара всекидневно на "Боташ", независимо дали използва доставките ѝ на газ.    

И сега какво? Съгласно писмо, което видях, "Боташ" отхвърли иска на "Булгаргаз" за преразглеждане на договора и кабалните* му условия. Нещо повече, заплаши с тежки последствия, като не прие промяната в пазарните условия като аргумент. Два милиарда долара висят като Дамоклев меч над България и конкретно над Булгаргаз. Фалитът е почти неизбежен.

А сега по ред на номерата в съда и в затвора.

Румен Радев - вдъхновител на договора, грубо пренебрегнал вътрешни процедури и "договорил" политически тази безумна сделка.

Росен Христов - случайно минаващ катамаранец, който и за охранител на "Булгаргаз" не става, камо ли за министър на енергетиката.

Владимир Малинов, сегашен енергиен министър, в качеството му на шеф на "Булгартрансгаз", ефективно договорил базата на този кабален договор. През тристранния протокол, който е подписан между "Боташ", БТГ и "Булгаргаз" и който де факто удовлетворява главния интерес на "Боташ" - да получи път през България за собствения си газ.

Деница Златева - случайно попаднал политик в енергетиката, което не е случайност. И съдействала мълчаливо за самоубийството на "Булгаргаз", подписала този договор.

Служебният премиер - Гълъб Донев - заради покриването на персоналната отговорност на президент и министър през колективната безотговорност на решение на Министерски съвет.

Късно е за линейка, да идва съдебна медицина за "Булгаргаз".

Най-краткото слово - "беше".

При Главчев не може да има позитивно развитие. Затова той трябва най-бързо да бъде сменен и никакви ангажименти да не се поемат към Радев. Ще си изпие кашата, която лично забърка.

*Кабална сделка (вероятно от руски език) - сделка, сключена при крайно неизгодни условия за едната страна заради тежки обстоятелства, от които другата страна се възползва

Мнението на Илиян Василев е публикувано във фейсбук. С незначителни съкращения