Кой обърка бременните за ваксините?

Здраве
12:40 - 22 Февруари 2021
6002
Кой обърка бременните за ваксините?

Тотален хаос и объркване настъпи сред пациентките, на които предстои бременност по ин витро програмите, които са замразили яйцеклетки и ембриони, сред вече бременните и кърмещите заради експертното становище на Медицинския съвет по акушерство и гинекология, пратено до здравното министерство, за отлагане на ваксините.

Оказва се, че препоръката там на бременни да не се предлага имунизация срещу коронавируса, а на планиращите бебе да се дават съвети да чакат поне 6 месеца след прилагане на дозите преди да правят опити, съвсем не кореспондират със световните наблюдения и практики досега. 

Първи глас "за" ваксинирането им даде светилото в ин витро у нас д-р Георги Стаменов, който също е част от експертния съвет, заедно с добре познати медици като д-р Румен Велев и проф. Иван Костов. Справка на Lupa.bg пък разкри, че Българското дружество по акушерство и гинекология изобщо не е давало подобно предписание за отлагане. По наша информация проф. Асен Николов е този, който е издал въпросната препоръка - стигнала миналата седмица и разпространена от МЗ. 

Вчера от МБАЛ "Надежда" излязоха с категорично мнение, че трябва да се започне имунизационният процес и при бременните, и при чакащите за асистирана репродукция. 

"Разбирайки сложността на ситуацията в страната, ние не търсим дебат с официалните мнения по темата. Нашето становище носи препоръчителен характер и е продиктувано от нашата отговорност и дълг, които носим към пациентите си.

Ние ще препоръчаме на нашите пациенти да се ваксинират, защото смятаме, че ваксинирането ще съхрани репродуктивните способности при бъдещите родители", пишат от там.

И добавят най-важното - че няма нито едно доказателство за спекулациите, че ваксината може да засегне фертилитета: "Ако това беше така, жените, прекарали COVID-19, не биха забременявали", уточняват медиците. Освен това нито СЗО, нито други организации, досега не са изискали тест за бременност преди ваксиниране. 

При заразяване с COVID-19 и тежко протичане, възстановителният период е много дълъг, а репродуктивните планове могат да се отдалечат с години, напомнят от "Надежда" на д-р Стаменов. Лекарите по асистирана репродукция нямат и съмнение, че при мъжете имунизацията срещу коронавируса може да се отрази на качеството на клетките им, но за сметка на това прекарването на инфекцията може да понижи качеството за дълъг период. 

"Жени, на които предстои процедура по асистирана репродукция в „Надежда“, ние консултираме индивидуално, и ако жената е от хората с повишен риск от заразяване, препоръчваме ваксиниране. Това се отразява минимално на самата процедура по асистирана репродукция – или я отлагаме с два месеца след ваксинацията, или провеждаме стимулацията, замразяваме ембрионите, жената се ваксинира и правим трансфер два месеца след това. Жени в напреднала репродуктивна възраст, които замразяват ембриони, могат да се ваксинират и по време на самите процедури", пишат още от там и подкрепят становището си със солидни научни източници.