Кой отклони астероида от Земята ?

Опасното тяло изведнъж променя пътя си

Мистика
16:51 - 28 Февруари 2022
6493
Кой отклони астероида от Земята?

Астероид 2022 AE1 е открит на 6 януари 2022 г., а ден по-късно автоматизираната система за определяне на орбитата на астероидите (AstOD) го разпознваа като потенциално опасен. Тази система автоматично изчислява орбитите от данните за наблюдение на астероиди, предоставени от телескопи и обсерватории по целия свят.

Астероидът се движи толкова бързо, че Европейската космическа агенция (ESA) заявява, че за съжаление шансът за сблъсък с Земята се увеличава. Траекторията на космическото тяло показва, че ще удари планетата на 4 юли 2023 г. Астрономите предвиждат огромни щети. И изведнъж преди дни астероидът по странен начин променя курса си.

Първите наблюдения са последвани от драматична седмица, когато Луната покрива опасния обект и никой не знае какво се е случило с него. Когато Луната променя позицията си, телескопът показва, че вероятността от удар рязко е намаляла. Така се потвърждава, че 2022 AE1 няма да засегне Земята и е премахнат от списъка на ESA с опасни обекти.

Астрономите прогнозират, че астероид 2022 AE1 ще премине от Земята на разстояние от около десет милиона километра, което е почти 20 пъти разстоянието до Луната. Въпреки това самият факт на такава рязка промяна в траекторията на полета на астероида остава странен. Какво точно му е повлияло, остава загадка.