Кой ще се облажи от отпуснатите 30 милиона помощ за туризма?

Новини
22:02 - 03 Януари 2022
4493
Кой ще се облажи от отпуснатите 30 милиона помощ за туризма?

Големите туроператорски фирми в България, но също хотели, хотелски вериги и курорти получават лъвския пай от 30-те милиона лева безвъзмездна помощ за туризма. Това се вижда от списъка с 2220 фирми - получатели на помощта, публикуван в последния работен ден на старата година на сайта на туристическото министерство.

Министър Христо Проданов подписа заповедта за раздаването на парите, които ще започнат да се превеждат на получателите още тази седмица.

Помощта бе предвидена в бюджета за 2021 г. - тя е част от онези 70 млн. лв., гласувани от парламента миналата пролет. 10 млн. лв. бяха раздадени още тогава. Следващият транш пак ще е 30 млн. лв., но за него трябва да се изчака разрешение от ЕК, каквото бе получено и за първите два транша. Очаква се от тези нови 30 млн. лв. към 4 милиона да бъдат заделени специално за подпомагане на екскурзоводите.

Кандидатите сега са били общо 2799, като те трябваше да докажат, че през 2020 г. са претърпели 20 и над 20% спад на оборота в сравнение с 2019 г. Сумата от 30 млн. лв. е разпределена пропорционално на броя на одобрените кандидати в зависимост от предоставените финансови данни и в крайна сметка всеки от тях получава сума, която е равна на 1,14% от реализирания от кандидата оборот през 2019 г.

В списъка не липсват и съвсем скромни суми от порядъка на 200-300 лева, като най-малката – 56,96 лв., ще бъде получена от “Ен травъл”.

По-интересни са обаче получателите на големи помощи.

На първо място с 635 610 лв. е голямата туроператорска фирма “Солвекс” на Галин Георгиев, който е и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции. Фирмата работи предимно за докарването на чужди туристи в България, като има голям дял от руския пазар, който се срина през 2020 г.

От предишния транш “Солвекс” също получи немалката компенсация от 245 000 лв., която тогава беше 1% от оборота през 2019 г.

От данните излиза, че “Солвекс” е имала над 55 млн. лв. оборот от дейността си през 2019 г. Според последния финансов отчет на фирмата приходите ѝ действително са малко над 55 млн. лв. Според експерти обаче такива големи суми са неизбежни за туроператорите, техните разходи също са много големи и печалбата на “Солвекс” преди облагане с данъци за 2019 г. е била малко над 4 млн. лв.

Това обяснява присъствието и на други големи туроператорски фирми в списъка. На второ място с 634 300 лв. например е варненската “Клуб Магелан” ООД, която при предния транш получи 293 хил. лв. Фирмата е основана от управителя си Иван Иванов през 2006 г. и работи както за докарване на чужди туристи в България, така и за организиране на почивки и екскурзии навън, информира "24 часа".

Третата в списъка - “Абакс” ЕООД, е пловдивска фирма на бизнесмена Георги Пасев, която получава 424 784 лв. Тя съществува от 2008 г. и не работи с крайни клиенти, а само с туристически агенти и туроператори, на които предлага организирани от нея екскурзии в чужбина.

Сравнително голяма група сред по-едрите получатели на безвъзмездната помощ са хотелите и хотелските вериги, които веднъж вече бяха подпомогнати от държавата с 9% ДДС като ковид мярка заедно с ресторантите.

При градските хотели, какъвто е например “София Хотел Балкан” (виж таблицата), сривът в приходите започна още с първите ковид мерки през март, когато посетители на практика нямаше.

При други, като например хотелската верига “Ейч Ви Ди Хотелс”, които имат хотели в Обзор, Слънчев бряг, Златни пясъци и един в Германия, спадът в посещенията е бил усетен през лятото.

Същото се отнася и за курортното селище Дюни край Созопол, което получава 275 124 лв. безвъзмездна помощ.

Малко повече от него - 292 511 лв., взема “Академика Сий Палас” АД. Това е дружеството, което приватизира навремето базата на “Академика” в Равда и в момента притежава големи хотели предимно около Несебър, Равда и Слънчев бряг. Фирмата - краен собственик на “Академика Сий Палас”, е “Керко България”, която е регистрирана в Кипър, но се свързва с Георги Велчев, брата на бившия финансов министър Милен Велчев.

Помощта от 30 млн. лв., която е най-мащабното досега подпомагане на туризма в условията на пандемия, бе предвидена за общо около 20 икономически кодове, с които в България са регистрирани към 40 хиляди фирми.

Сред тях са и дейности като организиране на спорт и развлечения, поддържане на добро физическо състояние и др., което обяснява защо в списъка е пълно с фитнеси, продуцентски къщи и други подобни. Техните суми обаче са доста скромни.

Във вторник Българската банка за развитие представя в Министерството на туризма своя нова програма в подкрепа на хотелиерството и ресторантьорството. Тя представлява кредитна линия за такива фирми, които са на оперативна
загуба от дейността си за 2020 или 2021 г., като дава възможност за финансиране на фирми с просрочени задължения до 90 дни.

Предлагат се револвираща кредитна линия със срок до 60 месеца, овърдрафт за 60 месеца или кредит с погасителни вноски за оборотни цели със срок до 48 месеца.