Кой си ти, Ата ?

Съществото от Перу има здрави зъби и 9 двойки ребра

Мистика
17:09 - 29 Октомври 2019
2273
Кой си ти, Ата?

Мумифицирано малко тяло на извънземен е открито през 2003 г. в перуанската пустиня Атакама. Чуждоземецът е кръстен Ата. Той бързо предизвиква сензация в научните среди, докато медиите се държат далеч от откритието. Някои консервативни учени като професора по микробиология от Стандфордското училище по медицина Хари Холан твърдят, че става дума за мутирал човек. Намират се и такива, които изтъкват доказателства, че Ата не е човек.

Ата е открит от търсача на артефакти – чилиецът Оскар Муньос. През октомври 2003 г. той отива в изоставеното миньорско селище Ла Нория в пустинята Атакама. По пътя все се намира кой да му разкаже, че мъртвите жители на Ла Нория нощем се забавляват по пустите улици. Мястото наистина се оказва доста мрачно. Недалеч от някогашната църква Муньос се натъква на находката на живота си – сноп от парцали, в които явно има нещо увито. Търсачът на артефакти го взима и веднага го развива. Изненадата му е огромна, когато открива вътре 15-сантиметрово мъртво същество, приличащо на човек. То имало огромна глава и твърди зъби.

Оскар продава находката си за 60 долара. Купува я сътрудникът в Института за екзобиологически изследвания на Испания Рамон Навия Осарио. Той дава име на съществото – Ата, по името на пустинята Атакама. Прави всичко възможно, за да привлече авторитетни учени за изследване на находката. Успява, но мненията са диаметрално противоположни. Много учени се отказват да изследват Ата, а тези, които все пак дават мнение, правят това писмено.

Най-голямата разлика между Ата и хомо сапиенс е, че той има 9 двойки ребра срещу 12 двойки, които притежават хората. Не се потвърждава версията, че Ата е абортирано бебе. Медици абсолютно единодушно обявяват, че плътността на тъканите и костите на Ата не съответстват на 20-22-седмичен човешки зародиш, а концентрацията на калция в Ата многократно превишава тази на новородено бебе. Още повече, че бебетата се раждат без зъби, а при Ата те са много добре оформени.

След 6-месечно изследване на съществото от Стандфордския университет категорично е обявено, че Ата е на възраст между 6 и 8 години. Заключението е направено на база томографско изследване, което показва, че съществото има сърце и дробове. Ата се хранил със земна храна и след това я отделял, казват изследователите. Професорът от университета Хари Нолан настоява, че възрастта на скелета е няколко десетки години и категорично това не е маймуна. На настоятелните журналистически въпроси какво всъщност е Ата, професорът отговаря, че „вероятно става дума за доста интересна човешка мутация”, но не успява да обясни наличието на 9 двойки ребра. Доктор Стивън Грир е по-откровен, като казва: „Това не маймуна, това е хуманоид и в същото време това не е човек”.

След като журналистите все пак достигат и раздухват изследванията на Ата, се появява информация с 20-годишна давност. Става ясно, че две десетилетия преди да бъде намерен Ата, в околностите на Салинас, Пуерто Рико, е открит труп на подобно същество.

Почти по същото време в друга част на света – в Русия, е намерено същото същество, но вече живо, а не мъртво. Почти месец джуджето живее при жена от село в Челябинска област. Така дори учените признават, че една находка на неизвестно малко същество може да е случайност, две находки е възможно да се тълкуват като съвпадение, но при три вече става дума за закономерност. Но все още официалната наука се старае да стои далеч от тази тема или не обявява официално становище и приема, че Ата е човешки мутант.

Отново от университета в Стандфорд обявяват, че скелетът има костната композиция на 6-годишно дете, но е изключително малък и най-вероятно е преждевременно роден ембрион. Геномът е с произход от Чили, вероятно от индианците чилоте преди няколко столетия. Останките са подложени на ДНК анализ и е установено, че геномът на Ата показва, че странният вид е обвързан с конкретна генетична мутация на костното развитие - вид дисплазия.