Коктейл от ваксини пази най-добре

Актуални новини
15:33 - 07 Декември 2021
3211
Коктейл от ваксини пази най-добре

Европейските здравни власти препоръчаха ваксините срещу COVID-19 да бъдат смесени и съчетани както за първоначалните курсове, така и за бустерните дози, тъй като комбинациите засилват имунния отговор.

Данните сочат, че комбинацията от векторни ваксини и иРНК ваксини произвежда добри нива на антитела срещу коронавируса, причиняващ COVID-19, заявиха Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) в съвместно изявление във вторник.

Подобен подход "може да предложи гъвкавост по отношение на опциите за ваксинация", особено при липсата на някоя ваксина, заявяват двете здравни агенции.

Тяхното одобрение идва след голямо проучване, публикувано в понеделник, според което първата доза на "Астра Зенека" или "Бионтех"/"Пфайзер", последвана от ваксина "Модерна" девет седмици по-късно, предизвиква по-добър имунен отговор.

Въпреки това, EMA и ECDC казаха, че са необходими повече изследвания, за да се подкрепи използването на смесване и съчетаване при хора със слаба имунна система, като възрастни хора и такива с хронични заболявания като рак, както и за хора, които са имунизирани с две дози иРНК.

Препоръките на EMA и ECDC имат за цел да помогнат на здравните власти в отделните държави с техните кампании за ваксиниране. Указанията на двете европейски здравни агенции засяга само одобрените в ЕС ваксини: "Астра Зенека", "Модерна", "Бионтех"/"Пфайзер" и "Джонсън и Джонсън".