Коледа с Luba.bg: Медени тиквени хлебчета
за 6 порции
Кухня
08:30 - 20 Декември 2020
4492
Продукти
300 г обелена и изчистена тиква
3 с.л. вода
500 г брашно
1 пак. суха мая или 1/2 кубче прясна
2 с.л. мед (кленов сироп)
3 с.л. прясно мляко (течна готварска сметана)
100 мл олио (разтопено масло)
сол
семки за поръсване
Приготвяне
Тиквата се нарязва на кубчета и се задушава във водата за няколко минути, докато поомекне. Пасира се и се оставя да изстине.
Брашното се разбърква със сухата мая. Добавят се медът, прясното мляко, олиото, сол и тиквеното пюре.
Замесва се гладко тесто и се оставя да втаса на топло – да се надигне двойно. Тестото се размесва и се оформят различни по големина и форма хлебчета.
Хлебчетата се намазват с вода и се поръсват с различни семки. Пекат се в загрята умерена фурна.