Коледа с Lupa.bg: Бърза бобена чорба с ориз, карфиол и праз
за 2 порции
Продукти
125 г предварително сварен боб - може от консерва
80 г ориз
250 г карфиол
150 г моркови
120 г целина стъбла
120 г праз
4 с.л. зехтин или олио
1 скилидка чесън
1 л зеленчуков бульон или вода
150 г тиквички
100 г чери домати или други - може от консерва
сол
4 с.л. песто босилек - по желание
Приготвяне
Оризът се сварява в подсолена вода. Карфиолът се разделя на розички. Морковите, целината, празът се нарязват на шайби. Тиквичките се нарязват на кубчета.
Загрява се зехтинът или олиото и се сотират заедно карфиолът, морковите, целината и обеленият, смачкан и нарязан чесън.
Сипва се зеленчуковият бульон, посолява се, оставя се да заври и се готви на тих огън 10 мин., като към края се добавят и тиквичките.
Накрая се прибавят свареният боб и чери доматчетата и се готви още 5 мин. Добавя се свареният ориз.
Може да се гарнира с песто от босилек.