Коледа с Lupa.bg: Едри пуешки сарми със сушени домати
за 4 броя
Продукти
400 г пуешки гърди
8 големи зелеви листа - кисело или прясно, савойско зеле
3 стръка пресен лук
40 г сушени домати
4 с.л. настърган пармезан (друго жълто сирене по избор, кашкавал)
4 с.л. крем сирене (маскарпоне, заквасена сметана, изцедено кисело мляко)
сол и черен пипер
червен пипер
куркума
1 с.л. кокосово масло (краве масло, зехтин или олио)
Приготвяне
Зелевите листа, ако са пресни, се бланшират във вряща подсолена вода. Може да се смеси вода и зеленчуков бульон.
Пресният лук и сушените домати се нарязват на малки парченца.
Пуешките гърди се нарязват на кубчета – може да се накълцат.
Всичко се смесва с черен пипер, сол и куркума на вкус и се разбърква месото да поеме подправките.
Запържва се в загрятото кокосово масло или друга мазнина до златисто кафяво.
Зелевите листа се разстилат 2 по 2 със застъпване на всяка двойка.
Върху всяка двойка листа се слага по ¼ от пуешката плънка.
Разпределя се отгоре крем сиренето и настърганият пармезан.
Навива се на големи стегнати сарми. Може да се завържат с кухненски конец за повече издръжливост.
Подреждат се в тавичка и се пекат в загрята фурна на 170 градуса 45 мин.