Коледа с Lupa.bg: Джинджифилови човечета с лъскава глазура

за 40 броя

Кухня
08:55 - 19 Декември 2020
2647
Коледа с Lupa.bg: Джинджифилови човечета с лъскава глазура

Продукти

За тестото:

50 мл портокалов сок, 140 г кафява захар, 50 г мед, 50 мл гъст захарен сироп, 150 г масло, ½ ч.л. бакпулвер, 1 щипка сол, 375 г брашно, 3 ч.л. микс от подправки по избор – канела, анасон, бахар, индийско орехче и др. ¼ ч.л. смлян карамфил, 1 ч.л. джинджифил на прах.

За глазурата:

1 белтък, 200 г пудра захар, сок от ½ лимон, захарни перли.

 

Приготвянето

Кипва се портокаловият сок с кафявата захар, меда и захарния сироп, докато се разтворят захарните кристали.

Маха се от котлона, слага се маслото и се разбърква. Добавят се бакпулверът и щипката сол. Оставя се да изстине.

Прибавят се брашното, миксът от подправки, карамфилът, джинджифилът и се омесва гладко тесто с куките на миксера или на ръка. Завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника поне за 2 часа.

Тестото се разточва на няколко порции на кори с дебелина 5 мм. Изрязват се човечета със специална формичка или шаблон от картон. Подреждат се в плитка тава с хартия за печене.

Курабийките се пекат в загрята фурна на 200 градуса 8-10 мин. Оставят се да изстинат в тавата.

Белтъкът се разбива с пудрата захар, като се добавя постепенно лимоновият сок до течна, но плътна маса.

Глазурата се слага в шприц и се украсяват човечетата. Може да се глазират изцяло, отчасти или само по краищата. Декорират се със захарните перли преди глазурата да се втвърди, за да залепнат.

Курабийките се оставят да изсъхнат поне за 1 час.